­ BOLU ORMANLAR, ANIT AĞAÇLAR, ENDEMİK BİTKİLER | Kültür Portalı

Bolu Ormanlar, Anıt Ağaçlar, Endemik Bitkiler - Bolu

Bolu, zengin ağaç ve bitki toplulukları ile en güzel ormanlarına sahip illerden biridir. Bolu ormanları Uludağ Göknarı, kayın, sarıçam karaçam ve meşeden oluşmaktadır. Bolu ormanlarında ortalama 1000 metreye kadar kayın, meşe, Uludağ Göknarı, karaçam, akçaağaç, karaağaç ve ve kızılağaçlar görülür. 1000-2000 metre yükseltiler arasında sarıçam, Uludağ göknarı ve doğu kayınından oluşan ormanlar bulunur. 2000 metreden sonra ise sert iklim nedeniyle bazı bodur ve çalılık tipi ağaççıklar bulunmaktadır.

Bolu’nun kuzeyindeki Çele ve Yedigöller’in üst bölgelerinde 1000 metreye kadar karaçam, meşe, kayın ve göknar ormanları, 1000 metreden sonra sarıça, kayın, göknar ve gürgen ormanları bulunmaktadır. Çele Dağlarından Yedigöllere’e inildikçe yapraklı ağaçlar olan gürgen, kızılağaç, akçaağaç, ıhlamur, dişbudak, kızılcık, kiraz, karaağaç, kavak ve söğüt türleri görülmektedir.

Seben ve Kıbrıscık yörelerinde İç Anadolu stebine uygun iğne yapraklı göknar, sarıçam, karaçam ve ardıç türleri ile yapraklı ağaçlardan meşe türleri ve yer yer kayın görülür. Göynük ve Mudurnu’da ise genellikle göknar, karaçam, sarıçam, kayın, meşe ve doğal kızılçam ormanları bulunmaktadır. Göynük civarında şimşir ağaçlarına da rastlanmaktadır.

Yapılan araştırmalara göre Bolu’da otsu ve odunsu türlerden toplam 1183 bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerden 88 tanesi endemiktir. Soğanlı bitkilerden özellikle mavi çiçekli Abant Çiğdemi (Crocus Abantensis) ile sarı çiçekli Ankara Çiğdemi (Crocus Acyrensis) Bolu çevresinde görülen endemik bitkilerdendir. Bu özelliklerinin yanı sıra bölgede gerek boyutları, gerekse asırlık yaşları ile çok sayıda anıt ağaç bulunmaktadır. Bolu'da 8 adet anıt ağaç tescil edilerek koruma altına alınmıştır. Bunlardan biri de Bolu merkez Saçcılar Köyünde bulunan meşe ağacıdır. 30 m yüksekliğinde, 9.60 m gövde genişliğinde ve yaklaşık 1000 yaşındadır. Ayrıca Mengen İlçesi Mamatlar Köyünde ve Örencik Yaylasında Ülkemizin en yaşlı (1000 yaş) ve en kalın gövdeli meşe ağaçları vardır. İlimiz Çaydurt ve Çakmaklar bölgelerinde bulunan Bolu'ya özgü “ebe karaçamları”nın bulunduğu ormanlık sahalar, “Tabiatı Koruma Alanı” olarak koruma altındadır. Ayrıca Çele bölgesinde de yine Bolu'ya özgü bir ağaç türü olan “Bolu fındığı” nın yoğun ve bir arada bulunduğu ormanlık alan da Milli Parklarca “Tabiatı Koruma Alanı” olarak koruma altındadır. 

Seben'in Hocaş Köyünde ise binlerce yıl öncesinden kalan fosil ağaçların bulunduğu bölge, koruma altına alınmıştır.

Kaynak: Bolu Kültür ve Turizm Rehberi, 2010, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bolu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7804    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Mart 2022 Salı