­ ULU KÜMBET (USTA ŞAKİRT) | Kültür Portalı

ULU KÜMBET (USTA ŞAKİRT) - Bitlis

Adı ULU KÜMBET (USTA ŞAKİRT)
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-AHLAT
Adres İkikubbe Mahallesi – İyiler Mevkii
Vakfiye -
Genel Tanım İkikubbe Mahallesinde, Osmanlı Kalesinin batısında, tarlaların ortasında bulunmaktadır. Ahlat Kümbetlerinin en büyüğüdür. Kare planlı kaide üzerine yükselen silindirik gövde üzerine konik bir külahla nihayetlendirilmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapı iki katlı olup, Ahlat’a özgü (volkanik tüf taşı) kesme taşından yapılan kaide kısmı , 9X9 m. ebattın da bir kare teşkil eden kümbetin cenazeliğine doğu kenarda bulunan ve zeminden bir metre derinde bulunan bir kapıdan girilmektedir. Cenazelik kısmının tavanı tonozla örtülmüş, biri doğuda diğeri batı duvar ortasında iki mazgal penceresi bulunmaktadır. İkinci katı teşkil eden kümbetin beden duvarı, önce üçgen pahlarla 12 kenarlı hale gelmekte 30 cm. genişliğinde ve üç sıra halinde zencerek motifinin teşkil ettiği bir kuşak ile çevrilmektedir. Bu kuşağın üzerinde dışa doğru genişleyen ikinci bir kuşak yer almakta olup burada motifler balık kılıcı şeklindedir. Bundan sonra silindirik planda yükselen gövde üzeri muntazam panolara ayrılmakta olup her pano ortasında birbirini takip eden nişler yer almaktadır. Kuzey cephesindeki büyük niş içine giriş kapısı açılmış olup, zeminden dokuz basamaklı merdivenle kapı sahanlığına çıkılmaktadır. Mukarnasla süslü kemerli kapı nişi etrafı dışta kıvrık dal ve rumilerden içte, ise geometrik geçme motiflerden iki bordür ile çevrilmektedir. Giriş kapısında olduğu gibi silindirik gövdenin dört cephesinde de mukarnaslı ve çevresi bordürlü dört niş yer almaktadır Üst kısımda panoları sınırlayan zencerek motifli kuşağı t takiben yer alan ve kümbeti saran geometrik geçmeli ikinci bir kuşak üzerinde beyaz taş üzerine ayet-el kürsi yazılı üçüncü bir kuşak bulunmaktadır. Bu kuşağı takiben üç kademe halinde dışa doğru genişleyen saçak, mukarnaslarla süslü alması zengin bir işçilik göstermektedir. Dar bir firiz ile nihayetlenen saçaktan sonra üzerini örten konik külahın üzeri tepe noktasına doğru daralan dokuz kademevle, her kademe değişik şekilde işlenmiş kabartma panocuklar halinde işlenmiştir.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe