­ KUŞLUK KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

KUŞLUK KÖPRÜSÜ - Bitlis

Adı KUŞLUK KÖPRÜSÜ
Envanter No D249
Mah. Köy - Mevkii Keklik Düzü Köyü
Adres Kuşlu Mezrası
Vakfiye -
Genel Tanım kuşluk köprüsü tatvan-hizan yolunun 24.km.sinde kuşluk çayı üzerinde yer almaktadır.kitabesi bulunmamakla birlikte taşıdığı mimari özellikleriyle xvııı.xıx.yy.lar arasında yapıldığı düşünülmektedir.köprünün taban kaplaması korkulukları tempan duvarı ile kemrin bir bölümü 1994 yılında sel taşkınlarıyla yıkılmış sonradan onarılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı köprünün döşeme uzunluğu 13.35m.,tabiliye genişliği 3.70m.yüksekliği ise 3.85m.dir.tek gözlü köprünün döşemesi stabilize malzeme ile sıkıştırılarak günümüzde yaya ulaşımına hizmet vermektedir. Köprü açıklığı yuvarlak basık iki kademeli kemer ile geçilmektedir. İç kemeri dıştan hafifletme kemeri kuşatır. Kemerin her iki ayağı sonradan beton malzeme ile inşa edilen istinat duvarı yardımıyla koruma altına alınmıştır. Köprü kemerinde kemse taş, tempan duvarlarında ise moloz taş kullanılmış olup süslemesi yoktur.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü