­ KIZIL MESCİT CAMİ | Kültür Portalı

KIZIL MESCİT CAMİ - Bitlis

Adı KIZIL MESCİT CAMİ
Mah. Köy - Mevkii Merkez-İnönü Mah.
Adres Kızılmescid Sok.
Vakfiye -
Genel Tanım bitlis merkez kızılmescit mahallesinde yer alır.camiinin inşaa kitabesi bulunmamakla beraber kitabesinde, h.913 (1507)ve h.1280 (1863) tarihinde onarıldığı belirtilmektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı kareye yakın bir plana sahip olan camii meyilli bir arazi üzerine inşa edilmiştir. Batı cephesi topoğrafik konum nedeniyle diğer cephelere oranla yüksektir. Oldukça geniş bir alan kaplayan camiinin içi, batı cephede bulunan yuvarlak kemerli sekiz pencere(pencereler birbirine kemerlerle bağlanmıştır) ve kıble duvarında mihrabın doğusundaki büyük ve dikdörtgen formdaki pencere ile aydınlanmaktadır. Batıdaki pencereler ikişer ikişer ayrılmakta ve bunlarında üzerinde iki pencerenin ortasına gelecek şekilde birer pencere bulunmaktadır. Camii içte altı adet mermer sütunla basık desteklenmekte ve 12 bölüme ayrılmaktadır. Her bölüm küçük kubbelerle desteklenmektedir. Camii kubbe sayısıyla çok kubbeli ulu camiiler özelliğine sahiptir. Yarım silindirik forma sahip olan mihrabı doğu duvarına yakındır. Mihrabın sağında minber yer alır. Bugün kapatılmış olan batı cümle kapısının üzerinde iki adet kitabe yer alır. Alt kitabede camiinin 1507 de aka oğlu Alaaddin tarafından yapıldığı üst kitabede ise 1864'te ibni kasım el hacı Mehmet tarafından onarıldığını gösterir. Cami dıştan düz damla örtülmüştür.
Tescil Kararı DKTVKK 01.12.1989 Tarih ve 317 sayılı karar