­ İHLASİYE MEDRESESİ | Kültür Portalı

İHLASİYE MEDRESESİ - Bitlis

Adı İHLASİYE MEDRESESİ
Mah. Köy - Mevkii Merkez-Taş Mah.
Adres Gökmeydan Mevkii
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş MÜLKİYET SAHİBİ
Vakfiye -
Genel Tanım Dikdörtgen planlı medrese köşelerde kulelerle desteklenir.yapıya kuzey cephesinde yer alan anıtsal bir portalle girilir.sivri kemerli niş içine alınan kapı nitelikli bir taş işçiliğne sahip süslemelere sahiptir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Medrese, Selçuklular tarafından 1216 tarihinde yaptırılmıştır. Kitabesine göre 1589 tarihinde Bitlis hanlarından 5. Şerefhan tarafından onarılmıştır. Mimari görünüş açısından klasik Selçuklu estetiğinin tüm özelliklerini taşıyan şaheser, dikdörtgen planlı, düz damlı ve kubbesizdir. Ortada heybetli bir tamburu, dört köşesinde silindirik destek kuleleri vardır. Ön cephesindeki süslü portali yapının en güzide bölümüdür. Zamanının değerli bilim ve sanat adamlarını bünyesinde yetiştiren bu şaheser, giriş dışında üç ana bölümden oluşmaktadır. restore edilen medrese günümüzde Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak hizmet vermektedir. Bahçesindeki ziyaretgah olarak kullanılan Şerefhanoğullarına ait Veli Şemsettin, I. Ziyaeddin Han, II.Şerefhan ve Üç Bacılar Türbeleri ile birlikte bir bütünlük arz etmektedir.
Orjinal Kullanım Okul
Tescil Kararı DKTVKK 15.05.1991+K82 Tarih ve 697 sayılı karar