­ HAZO HAN | Kültür Portalı

HAZO HAN - Bitlis

Adı HAZO HAN
Mah. Köy - Mevkii Merkez-Müştakbaba Mah.
Adres Şerefiye Sok.
Vakfiye -
Genel Tanım bitlisin güneyinde yer alan han,ktabesine göre h.1036(1626-1627)tarihinde önder usta tarafından yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı doğu batı yönde enine dikdörtgen plandaki hanın beden duvarlarının bir kısmı ince yonu kesme taştan, diğer yarısı ise kaba yonu taşlardan yapılmış olup sade bir silmenin sınırladığı duvarlar üzerini dışta toprak dam örtmektedir. Batı cephe ortasında yer alan giriş kapısı sivri kemerli niş içine alınmıştır. doğu, batı ve güney cephede dışta çok dar olan pencereler bulunmaktadır. dikdörtgen plan içte sekiz haçvari paye ve payeleri birleştiren sivri kemerlerle on beş bölüme ayrılmakta ve bölümün üzerini sivri beşik tonoz örtmektedir. Girişten itibaren orta asta kalan bölümlerler diğerlerinden daha geniş olup dikdörtgendir. Hanın doğu ve batı cephelerinde sivri beşik tonozlarla örtülü üçer hücre bulunmaktadır. Bu hücreler birer kapı ile orta kısma ayrılmaktadır.
Orjinal Kullanım Han
Önerilen Kullanım Han