­ EL-AMAN HANI | Kültür Portalı

EL-AMAN HANI - Bitlis

Mah. Köy - Mevkii Bitlis Tatvan Yolu
Adres RAHFA DÜZÜ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Mülkiyet Sahibi
Yaptıran KÜLTÜR BAKANLIĞI
Vakfiye -
Genel Tanım bitlis tatvan yolu arasında ki rahva mevkiinde yer alır.han xvı yy.'da hüsrev paşa tarafından yapılmıştır.kaplamış olduğu alan bakımından anadolunun en büyük kervansarayıdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı el aman hanı geniş bir avlusu ile birlikte beş ana bölümünden oluşmatadır.birinci kısım en batıda yer alıp çok kalın kesme taştan yapılmış duvarları yarım silindirik payandaları ile bir rıbat görünümündedir.plan bakımından doğu batı aksında iki sıra halinde 6 haçvari paye ile üç bölüme ayrılır.ikinci kısmı teşkil eden kapılı mekan birinci yapının kuzey doğusunda yer alır.doğu batı istikametinde iki sıra halinde ve her sırada dört paye ve beş sivri kemerle üç uzun nefe ayrılır.güney kenar ortasında bulunan büyük bir kapı kapalı mekanı esas haçvari bölümüne açılır.güney eyvanı en küçük eyvan olup güney kısmında bulunan mekanları kervansarayın diğer kısımlarından ayırır.dördüncü bölümü teşkil eden ve avlunun güneyinde yer alan hamam ve hamama bitişik hücreler güney doğu köşede girintili çıkıntılı plan meydana getirirkervansarayın tamamı kesme taşla yapılmış örtü sistemi tonozlarda taş ve tuğla kullanılmıştır.Bitlis-Tatvan karayolunun Muş Kavşağına yakın bir yerdedir. Çevresinde başka bir kalıntı veya yapı bulunmayan han’ın kitabesi yoktur. Doğu-batı doğrultusunda uzunluğu tariben 90 metre; Güney-Kuzey doğrultusunda eni 70 metre gibi muazzam ölçülere sahip, Anadolu’nun en büyük kervansaraylarından biridir. 16. yüzyılda Hüsrevpaşa tarafından yaptırılmış tır.
Orjinal Kullanım Konak
Önerilen Kullanım Konak