­ ANONİM II KÜMBET | Kültür Portalı

ANONİM II KÜMBET - Bitlis

Adı ANONİM II KÜMBET
Mah. Köy - Mevkii BİTLİS-AHLAT
Adres İkikubbe Mahallesi – İyiler Mevkii
Pafta K48b.25d
Vakfiye -
Genel Tanım İkikubbe Mahallesinde bahçeler içinde bulunan Anonim kümbet, tahminen 17.yy'da yapılmıştır. Dikdörtgen planlı ve üzeri külahla örtülüdür. Yapının kime ait olduğu bilinmemektedir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yapı, Bitlis şehir merkezinde bulunan (16-17.yy) Şerefiye ailesinin kümbet şeklindeki türbelerinin andırmaktadır. Düzgün kesme taştan sade bir işçilikle yapılan beden duvarları zeminden itibaren 2.80 metre yükseklikte duvarlardan hafif taşkın profilli üçgen pahlarla sekizgen kasnağa geçilmekte ve pah kenarlarında başlayan profilli bir silme kasnak etrafını dolaşmaktadır. 5.80 metre yükseklikte dar bir silme ile nihayetlenen kasnak üzerinde mekânın üzeri piramidal külah ile örtülmüştür. Kümbetin doğu cephe ortasında bulunan üç basamak merdiven ile çıkılan üzeri tezyini kemer alınlıklı kapının üst silmesine işlemiş büyük ebattaki rozet yegâne tezyinatını teşkil eder. Giriş kapısı karşısındaki pencereden başka güney cephede altta iki ve ikisinin ortasında üstte bir tane olmak üzere üç penceresi bulunmaktadır.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe