­ ABDURAHMAN GAZİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

ABDURAHMAN GAZİ TÜRBESİ - Bitlis

Adı ABDURAHMAN GAZİ TÜRBESİ
Mah. Köy - Mevkii AHLAT- Ziyaret Mevkii
Adres Tunus Mahallesi
Pafta K49.a.21.d
Vakfiye -
Genel Tanım Abdurahman Gazi, Hz. Ömer zamanında (641) bölgeyi fethetmekle görevlendirilen el-Cezire komutanı İyaz bin Ganem komutasında bulunuyordu. Sahabe-i kiramdan Muaz bin Cebel'in oğludur. Arap ordularının Ahlat'ı fethi sırasında şehit düşmüştür. Türbesi yakın tarihte, Ahlatlı usta Tahsin Kalender tarafından Ahlattaki geç dönem kümbet mimarisine uygun yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Beden duvarları kesme taştan yapılmış olan türbe, kare bir plan üzerine inşa edilmiştir. Tek katlı olan türbe, gövdesinin kuzey, güney ve batı cephesinden üç kemerli niş içine alınan pencere açıklığıyla aydınlanmaktadır. Pencereleri çerceveleyen sivri kemerlerin üst köşelerinde ikişer rozet bulunmaktadır. Doğu cephesinde de sivri kemerli nişten açılmış giriş kapısı bulunmaktadır. Gövdenin üst dört köşesinden kesilen üçgen pahlarla gövde sekizgen hale gelmektedir. Kümbetin kasnağı sekizgen olup, kemer motifli iki kuşak sarmaktadır. Sekizgen kasnağın üzerinde saçak, sundurma şeklinde inmekte ve mekanı örten sekiz kenarlı prizmatik taş külahla nihayetlenmektedir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı Diyarbakır K.K 16.11.1991/ 921 Diyarbakır K.K 14.05.1993 /1249

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4986    Eklenme Tarihi : 31 Mart 2013 Pazar    Güncellenme Tarihi : 31 Mart 2013 Pazar