­ EMİR BAYINDIR KÜMBETİ | Kültür Portalı

Emir Bayındır Kümbeti - Bitlis

Çevresindeki sekiz kısa sütun sebebiyle halk arasında Parmaklıklı Kümbet adıyla da anılan Bayındır Bey Kümbeti 1481 yılında vefat eden Bayındır Bey için yaptırılmıştır. Bayındır Bey, Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan’ın torunu, Rüstem Bey’in oğludur.

Gülcan Acar

Üst tarafta yapıyı çepeçevre dolanan kitabede Bayındır Bey’in 886 Ramazan’ında (Kasım 1481) öldüğü belirtilmiş ve unvanları ile hayatı anlatılmıştır. Bayındır Bey’in ölümü üzerine eşi Şah Selime Hatun tarafından yaptırılan kümbetin mimarının, mescidin yan duvarında kitabesi bulunan Baba Can olduğu düşünülmektedir.

Murat Coruk

Kare kaide üzerinde, cenazelik katının pahlanması ile onikigen gövdeye geçilmiş kesme taştan yapılmıştır.

İçten kubbe örtülü gövdenin üstünde konik bir külâh yer alır. Gövdede geometrik süslemenin hâkim olduğu bordürler, kuşaklar ve nişler taş işçiliğini zenginleştirmektedir.

Metin Çoban

Dıştaki geometrik ve bitkisel süslemeye paralel olarak yarı açık iç mekânda da özellikle mihrap nişi ve duvarlarda yer alan bezemeler dikkat çekecek zenginliktedir.

Kaynak: Bitlis İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kümbet
Bitlis İli, Ahlat İlçesi'nde bulunmaktadır. İl merkezinden araçlarla gidilebilir.
Bitlis İli, Ahlat İlçesi

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13686    Eklenme Tarihi : 25 Ocak 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 24 Ocak 2024 Çarşamba