­ MİHAL BEY HANI (TAŞHAN) | Kültür Portalı

Mihal Bey Hanı (Taşhan) - Bilecik

Adres Bilecik ili, Gölpazarı ilçesi, Orta Mah. Ankara Cad.
Pafta 50 M-IV
Yaptıran Mihal Bey
Yapım Tarihi 1318. M
Vakfiye Var
Genel Tanım Bilecik ili, Gölpazarı ilçesi, Ankara Cad. üzerinde taş ve tuğla malzemeden harç ile dikdörtgen planlı tek katlı inşa edilmiştir. Çevresinde belediye binası, park ve sivil yapılar bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar 1959 yılında doğu ve güneybatınile kuzeydoğu dış cepheleri onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Han içten destek ayaklı kemerlerle bölünmüş vaziyette 4 bölüm halindedir. Kemer arası bölümler de ikişer, kemerlerde ise birer ahşap gergi elemanı bulunmaktadır. Kitabesi hanın giriş kapısı üstündeki kemer içindedir. İçte duvarlarda moloz taş, derz aralarına tuğla kullanılmıştır. Kemer ve tonoz tuğladan örülmüştür. Tek giriş güneybatıdandır. Giriş bölümünde içte, doğu ve batı cephelerinde ikişer baca bulunmakta olup bu bölüm yolculara tahsis edilmiştir. Hanın diğer bölümlerinin doğu cephesinde birer baca olup bugün pencereye dönüştürülmüştür. Arka cephede de sonradan açılmış iki pencere bulunmaktadır. Hanın, batı cephesi onarılmamış olup harap durumdadır. Taban döşemesi bozulmuş, üst yapısı da bakımsızdır.
Orjinal Kullanım Konak
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 14.04.1973/7081

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1400    Eklenme Tarihi : 22 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba