­ ERTUĞRUL GAZİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

ERTUĞRUL GAZİ TÜRBESİ - Bilecik

Pafta 30L-ııa
Yaptıran II. Abdülhamit
Kitabe 1 adet
Vakfiye 1 adet
Genel Tanım Oldukça düzgün altıgen planlı bir türbedir. Kubbesi bir tambur olmaksızın doğrudan duvara oturtulmuştur. önüne beşik çatılı, dikdörtgen planlı bir giriş mekanı eklenmiştir.
Yapılan Onarımlar yok
Ayrıntılı Tanımı Türbe ilk yapılışı gibi değildir. Yüzyıllar boyunca birkaç defa onarım görmüş olan eser, en son H. 1171 (1757)'de III. Mustafa tarafından yeniden yapılırcasına onarılmıştır. II. Abdülhamit zamanında yapılan tamirler ile altıgen planlı türbenin beden duvarları bir sıra taş, iki sıra tuğladan ve taşlar arası dikey konumda derzli olarak yapılmış olup saçak silmeleri düz, mekanı örten kubbe ise kurşunla kaplanmıştır. Doğu yönündeki giriş kapısı önünde dikdörtgen planlı bir antre kısmı yapılmış ve bu kısma yanlardan ikişer pencere açılmıştır. Eserin güney, batı, güneydoğu kenarlarına taş gövdeli dikdörtgen pencereler açılmış olup bu pencereler üzeri duvar içine 1 taş 3 tuğladan meydana gelen kemer ile bir alınlık meydana getirilmiştir. İçte kubbe intikali küçük yarım daire kemerlerle sağlanmaktadır. Avlusunda Ertuğrul Gazi'nin yakınlarının mezarları (Halime Hatun, Osman Gazi, Savcı Bey) vardır.
Önerilen Kullanım
Tescil Kararı G.E.E.A.Y.K 10.09.1977/A-756, G.E.E.A.Y.K 13.01.1978/ A-907, G.E.E.A.Y.K 27.05.1991/ 1773