­ SADIK DEMİR EVİ | Kültür Portalı

Sadık Demir Evi - Artvin

Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Eğimli bir alanda konumlanmış, dörtgen planlı dört katlı bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar Yapının kuzey ve güneyine beton müştemilat eklenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Eğimli bir arazide konumlanan taşınmaz, kare planlı olup bodrum, zemin ve çatı katıyla beraber dört kattan oluşmaktadır. Konutun doğusunda ve güneyinde bahçesi yer almaktadır. Taşınmazın vadiye bakan doğu cephesinin bodrum katı moloz taş malzemeyle yapılmış olup, cephenin orta ekseninde yapılmış kapı açıklığından giriş sağlanmaktadır. Giriş kapısının sağında ve solunda taş söveli, ahşap kasalı ve ½ oranlı pencereler bodrum katın aydınlatılmasını sağlamaktadır. Cephenin zemin katının beden duvarına açılan beş adet pencere açıklığı bodrum kattakilerle aynı olup taş söveli, ahşap kasalı ve ½ oranlıdır. Birinci katta Artvin konutlarında sık görülen taş balkon demir korkuluklu olup, orta eksene yerleştirilmiş olup, cephenin yarısını saplamaktadır. Balkona açılan kapının sağında ve solunda bulunan ikişer adet pencere taşınmazda bulunan pencere özelliklerini yansıtmaktadır. Cephenin kat aralarını taş silmelerle kesilmiş köşelerde çatıdan zemine kadar taş plasterler dikkat çekmektedir. Çatı katındaki üçgen alınlığın kenarları taş silmelerle esilmiş olup, orta eksende bulunan iki adet pencere taş söveli ve üstten yuvarlak kemerlidir. Üçgen alınlığın alt kenarlarında bulunan yuvarlak havalandırma delikleri alınlığa hareket kazandırmıştır. Konuta giriş kapılarından biri de bu cephede birinci kattadır. Bu giriş kapısı taşınmazın orijinalinde olmayıp sonradan yapılan müştemilatta açılmıştır. Taşınmazın batı cephesinin zemin katı sağırdır. Birinci katında orijinalde yapının pencere karakterine uygun dört adet pencere varken yakın bir zamanda beton ile kapatılmıştır. Çatı katının üçgen alınlığı doğu cepheninkiyle aynıdır. Konutun güney cephesine çatı hizalı ve zemin kat hizalı birbirine ekli briket ve tuğladan yapılmış müştemilatlar eklenmiştir. Yapının çatısı kırma çatıyla kapatılıp alaturka kiremitle örülmüştür.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 02/02/2011-3224