­ ORTAKÖY KİLİSE CAMİİ | Kültür Portalı

Ortaköy Kilise Camii - Artvin

Yapım Tarihi Bilinmiyor.
Yapan Bilinmiyor.
Kitabe Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Vakfiye Yapının kitabesi bulunmamaktadır.
Genel Tanım Meskun mahalden uzak, yüksekçe bir tepe üzerine kurulan yapı, iki bölümden meydana gelmektedir. Asıl yapıyı teşkil eden bölüm sonradan camiye çevrilen yerdir.
Yapılan Onarımlar XVII: yy.’da bazı tadilatlarla camiye dönüştürülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Yapı, Ortaçağ dönemine ait bir kilise olup, muhtemelen XVII: yy’da camiye çevrilmiştir. Daha sonra, batı cephesini teşkil eden ikinci bölümün üst katına ahşaptan iki odadan oluşan medrese eklenmiştir. Günümüzde cami, sadece Cuma namazının kılınmasına yönelik ibadete açık bulunmaktadır. Günümüze ulaşan veya kayıtlara geçen herhangi bir kitabesi bulunmamaktadır. Meskun mahalden uzak, yüksekçe bir tepe üzerine kurulan yapı, iki bölümden meydana gelmektedir. Asıl yapıyı teşkil eden bölüm sonradan camiye çevrilen yerdir. Yapı, 13.10 X10.40 m. ölçülerinde olup, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen bir plana sahiptir. Yapının batı cephesine eklenen altı bodrum, üstü geçmişte medrese olarak kullanılan mekan 6.80 m. uzunlukta olup, kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen plana sahiptir.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 02.08.2005/366