­ BAKIRTEPE KÖYÜ CAMİİ | Kültür Portalı

Bakırtepe Köyü Camii - Artvin

Kitabe Harime girişi sağlayan portalin üzerindedir.
Vakfiye Harime girişi sağlayan portalin üzerindedir.
Genel Tanım Camii, Yusufeli İlçesi, Bakırtepe Köyü’nde bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar Yapı herhangi bir onarım geçirmemiştir.
Ayrıntılı Tanımı Camii, Yusufeli İlçesi, Bakırtepe Köyü’nde bulunmaktadır. Harime girişi sağlayan portalin üzerinde bulunan kitabesine göre, Hicri: 1314 tarihinde inşa edilmiştir., ibadete açık bulunmaktadır. Doğu-batı doğrultusunda uzanan meyilli bir arazi üzerine inşa edilmiştir. Yapının kuzeyinde 3.78 m. derinliğinde son cemaat yeri, son cemaat yerinin batısında odunluk, kuzeybatı köşesinde ise minaresi bulunmakta olup, ana mekan dıştan 11.00 X 10.92 m. ölçülerinde yaklaşık kare planlıdır. Hemen yanından geçen karayolu ile belirlenen yapının doğu cephesi, ana mekan ve son cemaat yerinin bu yöndeki yüzeylerinden oluşmaktadır. Son cemaat yeri bu yönde dışa kapalı tutulmuşken ana mekan güney köşesinde büyükçe bir, üst kısmında ise oldukça küçük tutulmuş iki, düz atkı taşlı ve dikdörtgen formlu toplam üç pencere yer almaktadır. Cephenin taban seviyesi toprakla kaplanmış olup, üzeri sonradan betonla koruma altına alınmıştır. Sonradan yapıldığı anlaşılan yüksekçe tutulmuş kaide üzerine oturtulmuş ahşap minare silindirik gövdelidir. Minare gövdesi yakın tarihte sacla koruma altına alınmıştır. Süsleme açısından cami oldukça sadedir. Caminin mihrabı düzgün kesme taş malzeme kullanılarak yapılmıştır. Son cemaat yeri ahşap- briket karışımı iken, iç mekanın geri kalan kısmı ahşaptır. Çatı saçakla kaplanmıştır. Camii, günümüze kadar çok az değişimle, büyük oranda orijinalliğini muhafaza ederek günümüze kadar ulaşmıştır ve hala cami olarak kullanılmaktadır.
Tescil Kararı Trabzon K.T.V.K.B.K 12.06.1997/2873