­ ARDAHAN HALISI | Kültür Portalı

Ardahan Halısı - Ardahan

El Sanatları

Tarihi ve kültürel değerler açısından oldukça zengin bir mirasa sahip olan Ardahan'da halıcılık oldukça yaygındır. Yöre kadınları tarih boyunca evlerindeki tezgahlarda dokudukları halılarla bu kültürü günümüze kadar taşımışlardır. Yörede dokunan halılarda Kafkas-Osmanlı-Türk sentezinin izleri görülmektedir. Selçuklu halı sanatının hayvan ve bitki motifleri, Osmanlı'nın geometrik ve dinsel motifleri en çok kullanılan figürlerdir.

Halı dokuyan genç kızlarımız dokudukları halılara yeni renkler ve desenler katarak duygularını dile getirirler. Yörede bulunan her ailenin kendine has özel desenleri olup, halılarda kullanılan her motif ve renk ayrı bir duygunun ifadesidir. Kadınlarımızın el emeği göz nuru olan yöresel Kafkas halılarında nilüfer çiçeği mutluluğu, daire sonsuzluğu anlatırken, beyaz saflığı, siyah hata ve yanlışlıkları, kırmızı hareket ve din sevgisini, sarı kötülük ve üzüntüyü, mavi ise güç ve doğruluğu simgeler.

Kullanılan desenlerin kendine has isimleri bulunmaktadır. Gelin tacı, pernik, çengel, kilim, yüzükoyun ve gül dalı en çok kullanılan desenlerdir. Bu Kültür mirasımızı gelecek nesillere taşımak ve tanıtımını yapmak, genç kız ve kadınlarımıza yeni istihdam alanları yaratmak amacıyla gerek Ardahan Valiliği gerekse Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri tarafından çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. İl ve ilçe Halk Eğitimi Merkezlerinde kurslar açılmakta ve gençlerimize eğitim verilerek halıcılığın İl geneline yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

Yöresel Kafkas Halılarını dünyaya tanıtmak, kültürel değerlerimizi yaşatmak ve geliştirmek, ayrıca istihdam yaratarak işsiz gençlerimize iş imkanı sağlamayı amaçlayan Valiliğin kurduğu Ardahan İlini Kalkındırma ve Geliştirme Vakfı'na bağlı olarak bir Halıcılık Limited Şirketi kurmuştur. Şirket atölyelerinde 32 tezgahta ortalama 60 kişi çalışmakta, üretilen halılar pazarlanmaktadır. Gerek Halıcılık Limited Şirketi'nde, gerekse Halk Eğitim Merkezlerinde dokunan halılarda doğal ve canlı renkler elde etmek için bitkilerden, köklerden ve meyvelerden boyalar hazırlanmaktadır. Genellikle ev halısı üretilen bu atölyelerde isteğe göre araba halıları, çantalar, isimlikler, minderler ve duvar yastıkları da dokunmaktadır. Çalışanlara ilmik başına ücret ödenmekte olup ortalama günde 4-5 bin ilmik atılmaktadır.

Desenler ise şöyle isimlendirilir: Derme, Kafkas, Adiler, Lezgi kazağı, Koç Boynuzu

Görüntülenme Sayısı : 5797    Eklenme Tarihi : 06 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 29 Eylül 2020 Salı