­ SİDE TURİZM VE SEYAHAT KÜTÜPHANESİ | Kültür Portalı

Side Turizm Ve Seyahat Kütüphanesi - Antalya

Antalya’nın gözde turizm merkezlerinden Manavgat ilçesine bağlı Side Mahallesi’nde bulunan Side Turizm ve Seyahat Kütüphanesi; Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarında zeytinyağı işliği olarak kullanılmış olması nedeniyle “Yağhane” olarak adlandırılan antik yapının, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilerek kütüphane binasına dönüştürülmesiyle, Side’nin kültür ve turizm hayatına kazandırılmıştır. Türkiye’nin ilk turizm ve seyahat kütüphanesi olma özelliğini taşıyan kütüphane, yaklaşık 100 m²si kapalı, 50m²si açık alan olmak üzere, toplam 150 m²’lik bir alana sahiptir. Kütüphane binasının içinde, yağ sıkımında kullanılan tarihi objeler de sergilenmektedir.

Side Turizm ve Seyahat Kütüphanesi’nde ağırlıklı olarak turizm ve seyahat kitapları, gezi rehberleri, turizm ve seyahat konulu bilimsel yapıtlar ile Türk edebiyatının saygın eserlerinin 62 dilde çevirisi bulunmaktadır.  1308 adedi yabancı dillerde, 1557 adedi Türkçe olmak üzere, toplam 2865 kitap barındıran kütüphanenin mobilyaları, antik yapının doğasına uygun olarak hazırlandığı için kütüphaneye gelen kullanıcılar, yapı içinde küçük bir gezi de yapabilmektedir.

Side Turizm ve Seyahat Kütüphanesi’ndeki eserler, özellikle yabancı dilde ve Türkiye’nin kültürel mirasını ve sanatını anlatan kitaplardan seçilmiştir. Böylece hem turizm ve seyahate ilişkin bir arşiv oluşturmak hem de Side ve çevresindeki otellerde konaklayan misafirlerin antik kent aksında bulunan kütüphanede keyifli bir zaman geçirmesini sağlamak amaçlanmıştır.

Side Antik Kenti’nin içinde olması nedeniyle yerli ve yabancı misafirlerin oldukça ilgisini çeken kütüphaneyi ziyaret edenlerin sayısı, denize sıfır konumu ve önünden geçen yürüyüş yolunun da etkisiyle, her geçen gün artmaktadır. Özellikle akşamüzeri, güneşin batış saatlerinde kütüphanenin önü, adeta fotoğraf stüdyosu gibi olmaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca restorasyonu tamamlanarak 2023 yılında hizmete açılan Side Turizm ve Seyahat Kütüphanesi, Pazar ve Pazartesi günleri hariç, haftanın 5 günü, 09.00-17.00 saatleri arasında, kesintisiz olarak hizmet vermektedir.

Side Antik Kenti’ni ziyaret etmişken; sizi tarihi dokusu ve atmosferiyle kitapların dünyasında farklı bir yolculuğa çıkaracak bu eşsiz konumdaki kütüphaneyi de mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.

Kaynak: Side Turizm ve Seyahat Kütüphanesi / Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kütüphane
Kültür Turizmi
Otobüsle, Manavgat Otobüs Terminali'nde indikten sonra, buradan hareket eden minibüslerle ya da doğrudan özel araçla Side'ye ulaşmak mümkündür. Side'ye vardıktan sonra kütüphaneye yürüyerek ulaşabilir ve antik kenti gezebilirsiniz.
Side Mahallesi Yasemin Sokak No: 82 Manavgat / ANTALYA
kutuphane0719@ktb.gov.tr