­ ANKARA TAVA | Kültür Portalı

Ankara Tava - Ankara

Somut Olmayan Kültürel Miras Çalışmaları

Tava, Ankara ili kültürüyle özdeşleşmiş birkaç önemli yemekten birisidir. Anadolu yemek kültürünün temel bileşeni olan et ve pirinci (pilav) bir araya getiren bir yemek olma özelliğini de taşımaktadır. Bir tören ve kutlama yemeği olarak kabul edebileceğimiz Ankara Tava, geleneksel olarak bakır kaplarda ve taş fırınlarda pişirilen bir yemektir. Taş fırınların ve bakır kapların, evlerde ve sanayi tipi mutfaklarda kullanımının azalması, bu yemeği geleneksel pişirme tipinden uzaklaştırmaktadır. Bu yemeği, lokantalarında sunan bazı esnaflar ise, halen mutfak kültüründe yaşayan taş fırın tercihleri sayesinde, etleri bu fırınlarda pişirebilmektedir. Az sayıda restoranda, erkek aşçılar tarafından hazırlanan bu yemeğin uygulayıcılarının da belirttiği gibi, çok göç alan ve bir büyükşehir olarak hızla değişen Ankara’da, yeni nesil bu yemeği yaygın olarak bilmemektedir. Ankara Tava’yı evde yapmanın zorlukları ve bu yemeğin gündelik yaşam yemek kültüründen uzaklaşması, yemeğin yavaş yavaş bir yok olma sürecine girmesine de sebep olmaktadır.

Kaynak: Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2014)

Görüntülenme Sayısı : 2915    Eklenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma    Güncellenme Tarihi : 02 Aralık 2021 Perşembe