­ YOLPINAR HAMAMI | Kültür Portalı

Yolpınar Hamamı - Amasya

Yaptıran Muyiddin Mehmet Çelebi
Kitabe yok
Vakfiye yok
Genel Tanım İlimiz Suluova İlçesine bağlı Yolpınar Köyü’nün içerisinde yer almaktadır
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı kasım Bey 868 H. (1463-64 M.) yılında Büyük bir Medrese ve Hamam, Muyiddin Mehmet Çelebi ise H. 947 (1540-41) yılında bir yine bir hamam ve medrese yaptırmıştır. Bu bilgilere göre Medreseyi Kasım Bey’in yaptırdığı söylenebilirse de hamamın kesin olarak kim tarafından yaptırıldığı söylenemez. Hamamın mimari üslubuna göre 15. yüzyıla ait olması muhtemeldir. Soyunmalık kısmı tamamen yıkılmıştır. Metruk durumunda olup, samanlık olarak kullanılmaktadır. Hamamın üst örtüsü dıştan tamamen aşınmış, sadece asıl örtü kalmıştır. Ilıklığa ortadan yuvarlak kemerli bir yapı ile girilir. Yıkık soyunmalıktan ayrıca soldaki bir kapı ile üzeri yıldız kubbeli bir yan mekana daha girilir. Ilıklık üç adet yıldız kubbe ile örtülüdür. Sağda buranın solunda üstü tonozlu bir yan mekan daha mevcuttur. Sıcaklık oval kubbeli bir orta mekanın etrafında yer alan üç eyvan ve iki halvetten meydana gelir. Üzeri tonozla örtülüdür. Halvetlere köşelerdeki girişlerden girilir. Ana mekanın kubbesine üçgenlerle geçilir. Halvetlerden sağdakinin üstünü nervürlü bir kubbe, soldakini ise normal bir kubbe örter. Sıcaklığın devamında su deposu yer alır. Burası tonozla örtülüdür. Tonoz kemerlerle örtülüdür .Hamamın dış ölçüsü 14.70x16.20m. dir.
Orjinal Kullanım Hamam
Önerilen Kullanım Hamam

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 796    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 27 Mart 2013 Çarşamba