­ PİRİ BABA TÜRBESİ | Kültür Portalı

Piri Baba Türbesi - Amasya

Mah. Köy - Mevkii Nusratiye Mahallesi Merzifon
Adres Nusratiye Mah. Piri Baba sok. No: 7
Pafta 30-30T-b
Genel Tanım Piri Baba Sokakta bulunan türbe kare planlıdır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Üç fil ayağı üzerine oturan ön mekanı, doğu kenarı bir duvarla kapatılmış ve önüne ahşap bir ilave yapılmıştır. Kapı üzerinde bulunan mermer taş üzerindeki islami kitabeden H.1322’ de türbenin bir onarım geçirdiği ve kalem işiyle süslendiği anlaşılmaktadır
Ayrıntılı Tanımı Türbe moloz taş, tuğla, horasan harcı kullanılarak inşa edilmiştir. Güney cephedeki üç fil ayağı üzerine oturan ve üzeri çatı ile kapalı, önü ve yanları açık, kare plan şemasındadır. Türbeye güney cephe duvarında ve batı köşeye yakın kemerli bir kapıyla girilmektedir. Ahşap kapı üzeri ağaç geçmelerle ve kapı gürzleri ile tezyin edilmiştir. Kapı kemeri üzerindeki mermer üzerinde bir satır yazı yer alan kitabe bulunmaktadır. Türbenin iç duvarları ve kubbe kasnağı çiçek, rozet, yelpaze motifleriyle süslenmiştir. Türbe tabanının tam merkezinde, Piri Babaya ait olduğu söylenen, ahşap sanduka bulunmaktadır. Üst kat türbe ziyaretçileri tarafından namazgah, alt kat ise mumluk olarak kullanılmaktadır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Yayın Dizini DOĞANBAŞ, Muzaffer, “Piri Baba Türbesi” Cem Der. S. 87, s. 46-47, 1999.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2932    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe