­ KOS HAMAMI | Kültür Portalı

Kos Hamamı - Amasya

Mah. Köy - Mevkii Bulak Köyü Merzifon
Adres Bulak Köyü Kos Pınarı Mevkii
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Köy Muhtarlığı
Yapım Tarihi 18.yy.
Vakfiye -
Genel Tanım Doğu batı doğrultusunda uzunlamasına dikdörtgen planlı, soyunmalıklı (soğukluklu), 3 adet halvetli sıcaklıklı, külhanlı ve odun deposu bulunan almaşık teknikte örgü sistemi ile inşa edilmiş bir hamamdır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Doğu batı doğrultusunda uzunlamasına dikdörtgen planlı, doğuda bir kapı ile girilen enlemesine dikdörtgen planlı soğukluk (soyunmalık) bölümü, buradan yuvarlak kemerli bir kapı ile girilen kare planlı, üzerleri türk üçgenleriyle geçilen kubbelerle örtülü üç adet sıcaklık (halvet) bölümü bulunmaktadır. Sıcaklık bölümünün batısında, dikdörtgen planlı üzeri tonoz örtülü külhan bölümü bunun da batısında odun ve kömürlük olarak kullanılan depo bulunmaktadır. Hamam almaşık teknikte, beden duvarlarında köşelerde, kemerlerde ve kubbe kasnaklarında, tuğla derz örülmüş, diğer kısımlar kırma moloz taşla inşa edilmiştir.
Orjinal Kullanım Hamam
Önerilen Kullanım Hamam

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 601    Eklenme Tarihi : 01 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe