­ ÇAĞLAYAN (ÇALIK-ÇALAK) KÖPRÜ | Kültür Portalı

Çağlayan (Çalık-Çalak) Köprü - Amasya

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Kara Yolları
Yapım Tarihi 12. yy.
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Amasya il merkezi dışında yer almaktadır. Bu köprü Danişmendlilerin Amasya egemenliği döneminde yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Altı gözlü köprünün ayakları ve tampon duvarları taştan yapılmış, kemerlerde ise tuğla kullanılmıştır. Üçgen pirizma biçimindeki selyaranlar sonradan betonlanarak sağlamlaştırılmıştır. Köprü stabilize tabliyeli olup, demir korkulukludur. Korkuluklar araçların çarpmasıyla yer yer eğilmiştir. Köprünün tam ortasında üç göz bir tarafta, üç göz diğer tarafta olmak üzere kare bir çıkıntı vardır. Oda biçiminde olan bu çıkıntıya çalık anlamına gelen çalak denmiştir. Bundan dolayı köprünün diğer bir adıda çalaktır.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü