­ KINA SETİ VE FULAR | Kültür Portalı

Kına Seti ve Fular - Amasya

El Sanatları

Kına seti, düğünden önceki gece yapılan kına gecelerinde kullanılmak üzere hazırlanır. Kırmızı renkli krep kumaşa çalışılır. Sade iğne oyası ile süsleme yapıldığı gibi, kumaşı nakışla işlenip kenarları oyalanarak hazırlananları da vardır. Kına setleri üç parçadan oluşur. Yüz örtüsü, kına yakıldıktan sonra ele takılan eldiveni ve bele takılan kemeri.

Kına setleri gelinlik kızların çeyizlerinin olmazsa olmazlarından biridir. Oyası yapılırken ya da yapıldıktan sonra pul ve boncuklarla süslenerek ışıltılı bir görünüm elde edilir. Oyaların örnekleri, kullanacak kişinin zevkine göre belirlenir. Namaz örtüsü kenarına kullanılan oya örneklerinin kullanılabileceği gibi yemeni oyalarından da faydalanılabilir.

Fular, bayanların kıyafet süslemelerinde aksesuar olarak kullandıkları bir araçtır. Renkli krep kumaşlara yapılır. Yemeni oyaları kullanılır. Fularlar kullanılacak kıyafetin rengine uyumlu renk tonları ile çalışılır.

Görüntülenme Sayısı : 2356    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 09 Aralık 2020 Çarşamba