­ AMASYA AYAKLI OYALARI | Kültür Portalı

Amasya Ayaklı Oyaları - Amasya

El Sanatları

Özellikleri: Ayaklı oyalar, Kenarı çiçekli yemenilere uygulanır. Yemeninin her kenarında ayrı ayrı 9 çiçek bulunur. Yemeni katlandığı zaman köşe ve kenar çiçekleri üst üste gelecek şekilde çalışılır. Ara oyaları çiçeklerden dörder zürafa bırakılarak çalışılır. Ara oyaları çiçeğin çalışma şekline göre belirlenir.

Ütüleme Tekniği: Buharsız ütü ve ütü bezi ile ütüleme yapılır. Ütü yemeniye temas ettirilmeden sadece oyalara basılıp birkaç saniye bekletilerek yapılır. Ayaklı oyaların hepsinde aynı işlem yapılır. İlk ütüleme işlemi önemlidir. İyi ütülenmiş bir oya, yemeni yıkandıktan sonra bile ütüleme istemez. İyi ütülenmiş bir yemeni oyası, iplik uçlarının yakımı ya da kola gibi sertleştirici maddelerin kullanımına ihtiyaç duymaz.

Görüntülenme Sayısı : 1700    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 27 Eylül 2021 Pazartesi