­ ALAYHAN | Kültür Portalı

ALAYHAN - Aksaray

Mah. Köy - Mevkii Alayhan Köyü
Adres Alayhan Köyü
Yaptıran II. Kılıçarslan
Yapım Tarihi 12.YY
Vakfiye Var
Genel Tanım Sultan Hanı modelindedir. Karayolu yapının ortasından geçmiştir. Bu gün kapalı kısım portali ayaktadır.
Yapılan Onarımlar Yapının onarım görüp görmediği konusunda herhangi bir bilgi yoktur.
Ayrıntılı Tanımı Bu gün Nevşehir yolu yapıyı ikiye bölmektedir. Sultan Hanı tipinde dikdörtgen yapıdadır. Düzgün kesme taş kullanılarak yığma duvar tekniğiyle yapılmıştır. Kapalı bölümümün yedi sahından oluştuğu duvardaki kemer izlerinden anlaşılmaktadır. Ayaklar sağ ve solda olmak üzere toplam 24 tane ayaktan oluşmaktadır. Avlunun ortasında bir köşk mescidin olduğu bilinmektedir. Yapının portal kısmı ayaktadır. Kapı kemerinin hemen üzerinde bulunan çift gövdeli tek başlı aslan figürü Selçuklu özelliği göstermektedir.
Bugünkü Kullanımı Anıt
Tescil Kararı K.K.T.V.K.K 23.06.1994-38, 21.11.1991-1180
Yayın Dizini -KONYALI, İ..H., (1974) Aksaray Tarihi, KARAKÖY, Güzin "Aksaray Çevresinde Selçuklu Dönemi
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 2830    Eklenme Tarihi : 11 Haziran 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 11 Haziran 2013 Salı