­ YÜZÜK OYUNU | Kültür Portalı

Yüzük Oyunu - Aksaray

Oyun

9 fincan ile oynanır. Fincanlardan birinin altına ses çıkarmayacak ve kaymayacak bir pul vb. konulur, yani saklanır. Bir tepsi içerisinde tüm fincanlar getirilir. Karşı taraf dolu veya boş diyerek tercihte bulunabilir. Dolu tercihini kullanırsa 1 fincan kaldırma hakkı vardır. Boş tercih ederse 6 tercih hakkı vardır. 3 fincan kalır. 2 si bizim diye kaldırır, dolu çıkar ise kazanır, aksi takdirde oyunu kaybeder. Bu şekilde oyun 11-13 defa tekrarlanır. Yüzük oyunu sonucunda yenen ekip, yenilen ekip üyelerini temele yatırır. Temel taşlarının yerlerine düzgün şekilde oturtulması esastır. Yere diz çökerek oturanların önden, arkadan, yandan ve üstten düzgün bir sıra oluşturmasını temin bakımından; yenen ekip üyelerinden bir kişi eline sırık şeklinde büyük bir sopa alarak, bununla öne çıkan, arkada kalan, sırayı bozan veya yatışı düzgün olmayanları sert bir şekilde düzeltmeye çalışır. Bu işlem sıra (temel) düzgünleşinceye kadar devam eder. Bundan sonra sıra tıraş işlemine gelir. Tıraşta sabun yerine baca isi, fırça yerine süpürge ve jilet yerine de soba küreği kullanılır. Tıraş edilecek kişi bir sandalyeye oturtulur. Bacalardan toplanan is, süpürge ile sakalın sabunlanmasında kullanılır. Daha sonra, soba küreği ile sakalın kazıma işlemi yapılır. Yüzük oyunu üç oyun üzerinden Köy odalarında ve evlerde oynanır.

Görüntülenme Sayısı : 29497    Eklenme Tarihi : 28 Aralık 2012 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Eylül 2020 Cuma