­ SELE SEPETİ | Kültür Portalı

Sele Sepeti - Aksaray

El Sanatları

Kendine has örgü tekniğiyle Gülağaç'a özgü olan, genelde kadınlarca örülüp saklama ve taşıma kabı amaçlı kullanılan seleler, sanatsal yönüyle dikkat çekmektedir. Gülağaç'ta sele sepet yapımı, anneden kıza aktarılan, kadınlara özgü bir uğraştır. Sentetik malzemelerin yaygınlaşmasına kadar belirli bir teknikte ve değişik boyutlarda üretilip, daha çok mutfak, kiler ve samanlıklarda zahire ve ürünlerin depolanmasında kullanılmıştır. Silindir biçimli bu seleler yalın, yada üzerine renkli kumaşlarla işlenen geometrik desenlidir. Her desenin kendine has bir adı bulunmaktadır. Geleneksel sele sepet yapımının ana malzemesi olan saz türlerinin Karasu kaynak zonu çevresinde hasadı yapılmaktadır.

Örgü tekniğiyle dünyada sadece Gülağaç'ta dokunan seleler, günümüzde unutulmaya yüz tutmuş eserler arasında bulunuyor. Gülağaç Kaymakamlığı'nın çalışmalarıyla 100 civarında genç kıza sele örmesi öğretilerek, sele sanatı yaşatılmaya çalışılıyor. Yüzlerce yıllık bir geleneğin ürünü olan seleler, Gülağaç'taki göl kıyısında bulunan ve yöreye özgü olan Hasot adı verilen bir kamış türünden yapılıyor. Bu yaş kamış parçaları, kurutulup yeniden ıslatılıyor, sonra elde örülerek sele haline getiriliyor. Bu selelerin en büyük özelliği, kamışların yöreye has bağlama tekniğidir. Gülağaç seleleri, çamaşır, oyuncak, ekmek ve dekorasyon sepeti gibi çeşitli amaçlarla kullanılabiliyor. Seleler, kullanılan malzeme ve örgü tekniğindeki doğallığıyla en sağlıklı saklama kabı olup, aynı zamanda güzel bir hediyeliktir.

Görüntülenme Sayısı : 4119    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 15 Ekim 2020 Perşembe