­ CINCIKLI HACI YUSUF MESCİDİ | Kültür Portalı

Cıncıklı Hacı Yusuf Mescidi - Aksaray

Selçuklu Devrinde yapılan mescit kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen plandadır. Mescidin batısında dikdörtgen niş içerisinde bir kapı bulunur, güneyde ise yuvarlak mihrap nişi yer alır mihrabın iki yanında simetrik birer pencere görülmektedir. Sonradan eklenen ahşap minber mihrabın sağındadır. Kuzey tarafında ahşap kadınlar mahfili bulunmaktadır. Tavan ahşap kaplamadır. Mescidin en süslü cephesi batı cephesidir ve tuğla ile örülmüştür. Duvarın alt kısmı ve köşeleri taşla sağlamlaştırılmıştır.  Bütün cephe üç sağır kemerle bölünmüş ve turkuvaz renkli çini ile süslenmiştir. Kapı üzerinde bulunan kufi yazılı çini kitabe kapının genişletilmesi sırasında büyük ölçüde tahrip olmuştur.  Süslemeler geometrik olup çok miktarda yıldız motifleri işlenmiştir. Üst örtüsü kırma çatı olup kiremitle kapatılmıştır. Zaman içinde yok olan çinilerin yerini turkuvaz, kiremit kırmızısı ve beyaz boya ile boyanarak temsili olarak yaşatılmaktadır.

Kaynak: Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Envanteri

İnanç Turizmi
Taşpazar, Merkez / Aksaray.
Taşpazar, Merkez / Aksaray

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2537    Eklenme Tarihi : 02 Eylül 2022 Cuma    Güncellenme Tarihi : 28 Ekim 2022 Cuma