­ YAMAÇ MEZRASI HÖYÜĞÜ | Kültür Portalı

Yamaç Mezrası Höyüğü - Ağrı

Adı Yamaç Mezrası Höyüğü
Mah. Köy - Mevkii Yamaç Mezrası
Adres Yamaç Mezrası /Hamur
Vakfiye
Genel Tanım Mandalık Çayı’nın içinden geçtiği vadinin en sonunda bulunan bu höyük, vadinin Ağrı ovasına açılan kapısı gibidir. Hamur-Gözlüce yolunun hemen sağında bir tepenin üst ve yamaçlarında yer alır. Yamaç mezrası höyükle iç içedir. Höyükte Orta Tunç Çağı ile Demir Çağı yerleşimi gözlemlenmiştir. Urartu seramiğine rastlanmamıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Mandalık Çayı’nın içinden geçtiği vadinin en sonunda bulunan bu höyük, vadinin Ağrı ovasına açılan kapısı gibidir. Hamur-Gözlüce yolunun hemen sağında bir tepenin üst ve yamaçlarında yer alır. Yamaç mezrası höyükle iç içedir. Höyükte Orta Tunç Çağı ile Demir Çağı yerleşimi gözlemlenmiştir. Urartu seramiğine rastlanmamıştır.Konumu ve mimari yapısı ve buluntular Geç Tunç Erken Demir Çağı höyükleri içinde önemli bir yere sahiptir. 1. derecede arkeolojik sit alanıdır.Doğal tahribatlar çok fazladır. Bir an önce önlem alınmalıdır.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1265    Eklenme Tarihi : 13 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma