­ İSAABAT KÖYÜ KİLİSESİ | Kültür Portalı

İsaabat Köyü Kilisesi - Ağrı

Adı İsaabat Köyü Kilisesi
Mah. Köy - Mevkii İsaabat Köyü
Adres İsaabat Köyü /Tutak
Yapım Tarihi XVI-XVII. yüzyıl.
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Tutak ilçe merkezine 11 km. uzaklıkta bulunan İsaabat Köyü’nde bulunmaktadır. Köyün kuzeydoğusunda yerleşim alanı arasında kalmıştır
Taşıyıcı Yapı C
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Köyün ortasında bulunan kilise kalıntısı oldukça harap haldedir. Günümüze ulaşabilen izlerinden anlaşıldığı kadarıyla doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen bir plan şemasına sahip üç nefli, üç apsisli bir bazilika olduğu tahmin edilmektedir. Kilisenin sadece kuzey duvarı ile kuzeydoğu köşede bulunan apsis kemerinin küçük bir bölümü günümüze ulaşabilmiştir. Siyah bazalt taşlardan olduğu anlaşılan kaplama taşları köylüler tarafından sökülerek köyün okulunda ve evlerde kullanılmıştır. Moloz taşlarla örülen dolgu duvarında Horasan harcı kullanılmıştır. Üzerinde iki pencere açıklığının olduğu batı duvarının iç yüzünde bir kemer üzengi taşı ve kemer taşı parçası ile kuzey doğu köşede yer alan apsisisin üst örtüsü olan muhtemelen beşik tonozun başlangıç taşları olan bir sıra düzgün kesme taş günümüze ulaşabilmiştir. Duvar yüzeyinden kalan izlerden mekânın ortada iki serbest paye ile yarım duvar payeleri arasına atılmış kemerlerle altı bölüme ayrılmış, üstleri muhtemelen yanlarda tonozla ortada kubbe ile örtülmüştür. Kuzeydoğu apsis hücresinin yuvarlak kemerinin bir kısmı ile kemerin iç kısmına ait küçük bir bölüm belli olmaktadır. Kilisenin orta kısmında bir kütle halinde duran ve etrafındaki kaplama taşları sökülen bir mimari parça bulunmaktadır. İçerisine çanakların gömülü bulunduğu bu mimari parça muhtemelen üst örtüye ait olmalıdır. İçine gömülen çanaklar ise ses akustiğini sağlamak amacıyla konulmuştur.
Orjinal Kullanım Kilise
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2355    Eklenme Tarihi : 20 Mart 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma