­ HAMUR KÜMBETİ | Kültür Portalı

Hamur Kümbeti - Ağrı

Adı Hamur Kümbeti
Harita No 149-c-15-c-3-a
Adres Hamur İlçe Merkezi
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Hamur ilçe merkezinin kuzey-doğusunda, ilçenin kurulduğu vadiye hakim durumda bulunan mezarlığın ortasında yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hamur Kümbedi 11.50 x 4.70 m. boyutlarında dikdörtgen bir yapıya sahip olup giriş avlusu ve asıl mezar odasından oluşmaktadır. Türk-İslam türbe mimarisinden farklı bir tarzdan inşa edilen yapı, uzaktan bakıldığında adeta bir sanduka görünümü vermektedir. Yapının genelinde düzgün kesme taş işçiliği kullanılmıştır. Türbenin gövdesinde yer alan siyah bazalt kuşaklar dışındaki kirli beyaz tüf taşlar Doğubayazıt İshak Paşa Sarayı ile bir malzeme birliği göstermektedir. Kümbetin içi de dışı gibi sade tutulmuştur giriş kapısının açıldığı avlu bölümü güney duvarında sivri kemerli bir çıralık ve doğu duvarında da bir mazgal pencere bulunmaktadır. İçeriden bir aynalı tonozla örtülen bu bölümdeki mezar tamamen tahrip edilmiş olup İbrahim Paşa’nın kardeşi Yusuf Bey’ e aittir. Dikdörtgen bir yapıya sahip olan asıl mezar odasının doğu ve batı duvarlarında ikişer mazgal pencere bulunur. Batı duvarında avludaki çıralığa benzer birde çıralık, içeride dört mezar bulunmaktadır. Ancak tamamen tahrip edilen mezarlardan birkaç parça mezar taşı ulaşabilmiştir. Mezar taşları üzerinde Türk sanatında hemen hemen her dönemde kullanılan kıvrık dal, rumi, palmet ve lotus çiçeklerinden meydana gelen bitkisel kompozisyonlar yer almaktadır.
Tescil Kararı 22.12.2006 /477
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2314    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma