­ DOĞUBAYZIT ŞEHİTLİĞİ | Kültür Portalı

Doğubayzıt Şehitliği - Ağrı

Adı Doğubayzıt Şehitliği
Adres Doğubayazıt
Yaptıran 1.Tugay
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Doğubayazıt ilçesi, ilçe mezarlığı kuzeyinde 800 m. lik alanda yer alır. Şehitliğin ortasında yükselen anıt ve 13 şehit erin mezarı yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ağrı ili, Doğubayazıt İlçesi, Koçkıran Caddesi üzerinde, İlçe mezarlığının kuzeyinde yer alır. Daha önceleri askeri kışlanın batısında bulunan şehitlik 1966 yılında buraya nakledilmiştir. Şehitlerin kimliklerinin belirli olmasına rağmen şehit olma nedenleri hakkında kesin bir kanıt yoktur. Şehitliğin etrafı yaklaşık 50 cm. yüksekliğindeki kesme taş duvarla sınırlandırılmıştır. Giriş kapısı demir parmaklıklarla yapılmıştır. Geniş bir alanı kapsamaktadır. Giriş kapısının karşısında üç katlı kare podyum üzerinde, dört kısa ayak üzerine oturtulmuş, gri-beyaz mermer kaplama ile yapılmış olan anıt alttan yukarıya doğru daralmaktadır. Anıtın arkasında 13 şehit askerin kare şeklindeki şahideleri sıralanmaktadır. Anıtın yukarısında kazıma tekniği ile ay-yıldız kazınmış ve kırmızıya boyanmıştır. Şehitliğin etrafı duvarla sınırlandırılmıştır. Giriş kapısı demir parmaklıdır. Şehitliğin tüm çevresi yeşillendirilmiş olup büyük bir özenle koruma altına alınmıştır.
Tescil Kararı 10.03.1987
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1388    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma