­ ALACALI KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Alacalı Köprüsü - Ağrı

Adı Alacalı Köprüsü
Adres Van -Ağrı-Doğubayazıt Yolu kavşağında
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı ili, Doğubayazıt ilçesi, Doğubayazıt-İran transit karayolunun 7. km. ’sinin kuzeyinde yaklaşık 1200 m. uzaklıkta Sazlık Çayı üzerinde bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Köprü güney-kuzey yönünde kurulmuş olup tek gözlü bir yapıya sahiptir. Etrafındaki kaplama taşları tamamen sökülmüş olan köprü oldukça harap bir halde günümüze ulaşabilmiştir. Köprünün yaklaşık 20 m. güneyinde 6.00 x 6.00 m. ebatlarında bir yapı kalıntısı mevcuttur. Yöredeki yaşlı insanlar bununun bir kontrol karakolu olduğunu ve bölgedeki güvenliği sağlamak için Hamidiye Alayları tarafından kullanıldığını belirtmektedir. Günümüze temel izleri ulaşan yapının Osmanlının son dönemlerinde inşa edilmiş olmalıdır. Köprünün tabliye uzunluğu 34. 00 m., genişliği 4. 33 m., su kotundan yüksekliği 5 .00 m, kemer açıklığı ise 6.17 m. dır. Tek açıklıklı ortadan her iki yana doğru eğimle inen köprüler grubuna girmektedir. Tempan duvarında, kemer korkuluk yapımında kesme taş, tabliyesinde moloz taş kullanılmıştır. Bağlayıcı malzeme olarak kireç harcının kullanıldığı yapı süsleme bakımından oldukça yalındır. Süsleme olarak dikkati çeken tek unsur krem ve kahverengi tüf taşlarının birer sıra halinde kullanılması ile oluşan renk hareketliliğidir.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2200    Eklenme Tarihi : 01 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma