­ AĞRI DAĞI MİLLİ PARKI | Kültür Portalı

Ağrı Dağı Milli Parkı - Ağrı

Adı Ağrı Dağı Milli Parkı
Adres Doğubayazıt
Vakfiye
Genel Tanım Ağrı Dağı Milli Parkı Türkiye, Ermenistan, Nahcıvan ve İran Devlet sınırlarının kesişme noktası yakınında, Doğubayazıt ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Ulusal ve uluslararası öneme sahip doğal ve kültürel kaynak değerleri olan Ağrı Dağı Milli Parkı sınırları içerisindeki Büyük Ağrı Dağı, 5137 m. yüksekliği ile Türkiye ve Avrupa kıtasının en yüksek ve dünyanın da ikinci en büyük volkanik dağı unvanına sahiptir. Açık havalarda Ermenistan, Nahcıvan, Azerbaycan ve İran toprakları ile Erzurum, Van, Kars, Bitlis yörelerinden görülebilen büyüklüktedir. Ağrı Dağı Milli Parkı olarak ilan edilen alan, flora ve fauna zenginliği, ilginç peyzaj özellikleri, jeolojik-jeomorfolojik oluşumları, sulak alanları, rekreasyonel potansiyeli, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek noktası olması gibi ulusal ve uluslararası düzeyde kaynak değerlerine sahiptir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Ağrı Dağı Milli Parkı Türkiye, Ermenistan, Nahcıvan ve İran Devlet sınırlarının kesişme noktası yakınında, Doğubayazıt ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Ulusal ve uluslararası öneme sahip doğal ve kültürel kaynak değerleri olan Ağrı Dağı Milli Parkı sınırları içerisindeki Büyük Ağrı Dağı, 5137 m. yüksekliği ile Türkiye ve Avrupa kıtasının en yüksek ve dünyanın da ikinci en büyük volkanik dağı unvanına sahiptir. Açık havalarda Ermenistan, Nahcıvan, Azerbaycan ve İran toprakları ile Erzurum, Van, Kars, Bitlis yörelerinden görülebilen büyüklüktedir. Ağrı Dağı Milli Parkı olarak ilan edilen alan, flora ve fauna zenginliği, ilginç peyzaj özellikleri, jeolojik-jeomorfolojik oluşumları, sulak alanları, rekreasyonel potansiyeli, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek noktası olması gibi ulusal ve uluslararası düzeyde kaynak değerlerine sahiptir. Ağrı Dağı’nın etekleri rekreatif kullanımlar açısından oldukça elverişlidir. Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı Dağı’nın kuzey yamacında yer alan devlet ormanını takiben Bilican Mahallesi yakınındaki Sağım Yurdu Mağarası mevkiinde günübirlik kullanımlar için oldukça elverişli bir alan bulunmaktadır. Ulaşım imkânlarının elverişsiz olmasına rağmen üstün peyzaj özellikleri ve manzara güzelliklerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası bir üne sahip Ağrı Dağı ve çevresi doğaseverler ve dağcılar için vazgeçilmez bir tutkudur. Alan, halen düzensiz olarak yapılmakta olan yamaç paraşütü ve sportif olta balıkçılığı için de elverişlidir.
Yayın Dizini Doç.Dr.Yusuf ÇETİN Ağrı Kültür ve Doğa Varlıkaları Envanteri 2013

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7622    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2014 Cuma