­ YENİ ÇEŞME | Kültür Portalı

YENİ ÇEŞME - Afyonkarahisar

Adı YENİ ÇEŞME
Harita No 20 J-III-c 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Çavuşoğlu Mah. (Kale Mah.)
Adres Çavuşoğlu Mah. (Kale Mah.) Yarenler Caddesi MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Vakfiye -
Genel Tanım Kale eteğinde, yarenler caddesinin kenarındadır. Enine dikdörtgen prizma şeklinde kesme taş kaplıdır. Depoludur. Cephe üçgen alınlıklıdır. Çeşme cephesi, depo duvarından 0,20 m. lik bir çıkıntı ile ayrılır.
Yapılan Onarımlar En son onarımı 1964 yılında mahalleli tarafından yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Enine dikdörtgen prizma şeklinde kesme taş kaplıdır. Cephe güney batıda, deposu arkadadır. Üçgen alınlıklı, eğik çatılıdır. Üçgen alınlık yanlarında küçük dikdörtgen çıkıntılar yer alır. Kesme taş örgülü cephe alınlığında ve depo arka duvarında tuğla örgüye tesadüf edilir. Yan ve arka duvar kenarlarında taşlar dışa taşıntılı, dişli olarak dizilmişlerdir. Çeşme cephesi, depo duvarından 0,20 metre dışa çıkıntılıdır. Çeşme Saçağı; yatay, ince profillidir. Yuvarlak kemeri kesme taştan yapılmıştır. Profili kemer yastıkları altında kemer ayakları bulunur. Çeşme cephesinin yüksekliği 2,60 m. cephe genişliği 4,20 m. dir. Çeşme cephesinin üstünde saçtan sundurması, önünde saçtan perdeliği vardır. Üzerinde yazıtı olmadığı için yapım tarihini kesin bilmiyoruz.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı EKTVKK 866 01.08.1999-GEEAYK A-2314 11.07.1980
Ekler Rapor,Fotoğraf,Kroki
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 1569    Eklenme Tarihi : 28 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 01 Nisan 2013 Pazartesi