­ SİNAN HALİFE MESCİD VE ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

SİNAN HALİFE MESCİD VE ÇEŞMESİ - Afyonkarahisar

Yaptıran Beyendikoğlu Esenbey
Yapım Tarihi H.857 M.1453
Kitabe Var (2 adet)
Vakfiye Var (2 adet)
Genel Tanım Sinan Halife Caddesi ile Dağ sokağın kesiştiği köşededir. Yoldan yüksek teras halindeki bahçenin güney- batı köşesindedir. Bahçe duvarları moloz taştır. Bahçenin kuzey duvarında Sinan Halife çeşmesi ve kapısı vardır. Mescid kerpiç kagir olup, çadır çatılı, klasik kiremit örtülüdür. Mescid su basmana kadar kesme taştır. Doğusu, kuzeyi ve güneyi bahçe, batısı evdir. Sinan Halife’nin kesme taştan yapılmış mezarı yer almıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Sinan Halife’nin olduğu söylenen mezarın üzerindeki üç satırlık kitabede H. 1276 yılında Telek Zade Hacı Ahmet efendi tarafından tamir ettirildiği ve minare yaptırıldığı yazılmaktadır. Minare bu gün yoktur. Daha sonra esaslı bir tamir ve onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı MESCİD: Mescidin bulunduğu bahçe teras halinde olup yoldan yüksektedir. Bahçeye kuzeydeki ahşap tek kanatlı kapıdan girilerek kesme andazit taşından altı adet basamak ile çıkılır. Bahçenin doğu kısmı iki teras halindedir. Birinci terasta, bahçe duvarı kenarında kesme taştan yapılmış, üzerinde mermer bir tamir kitabesi olan Sinan Halife’nin mezarı vardır. Kuzey cephe üç basamaklı bir taş merdiven ile üzerinde yarım daire formunda beyaz mermer yazıt olan iki kanatlı ahşap kapıdan son cemaat mahalline girilir. Son cemaat mahallinin doğu duvarında bir pencere olup, döşemesi kesme andezit taş plaka kaplamadır. Son cemaat mahallinden cümle kapısının tam karşısındaki bir basamaklı taş merdivenli, iki kanatlı ahşap kapı ile ana mekâna geçilir. Kapının iki yanında birer pencere vardır. Güney-doğu köşede kürsü, güney batı köşede düz ahşap minber, ortada iki yanında ahşap, duvardan ayrı kaideli ve başlıklı, yivli sütunları olan, yuvarlak kemerli taç tablalı, köşeleri rozet motifleri ile süslü mihrap yer almıştır. Mescid içi ölçüleri 4.55x8.10 m.dir. Doğu, güney ve kuzey duvarlar 1.75 m. boyunda ahşap kaplama yapılıp, yağlı boya ile boyanmıştır. Tavan ve taban ahşaptır. Son cemaat mahallinin üstü olan kadınlar mahfili iç mekana bir metre kadar taşmış ve çıta kafeslerle ana mekandan ayrılmıştır. Kadınlar mahfiline kuzey cepheden dışta dört adet taş basamaklı bir merdiven, ahşap tek kanatlı bir kapı ve içte on bir basamaklı ahşap merdiven ile çıkılır. Doğu ve batı cephesinde birer, kuzey cephesinde üç adet pencere vardır. ÇEŞME: Sinan Halife Mescidinin bahçe duvarının kuzeyinde, bahçe kapısının batısındadır. Cephesi Sinan Halife caddesine bakar. Bu gün akmadığından kullanılmamaktadır. Kesme andazit taşından ve mermerden yapılmıştır. Çeşme; bir tekne, niş ve üst tabladan oluşmuştur. Teknenin iki tarafı kesme taş payelidir. Payeler arasında kalan niş üstte yuvarlak bir kemerle bitmiştir. Niş genişliğindeki tek, payeler arasına oturmuş tek parça andazit taşından oyulmuştur. Payelerin kenarları pahlıdır. Payeler birbirine üstten yatay olarak üç silmeli bir bant birleştirir. Kemer kenarını silmeli bir süs bandı dolaşır. Çeşmenin üstü, aşağıya bakan, kenarı pahlı silmeli taşlardan oluşan bir tabla ile örtülmüştür. OnarımYazıtı: Türkçe talik tarzında olup 0.33 x 0.70 cm. ölçülerindedir. #Sinan Halife Merhumun bu rana mabedi cana arardı niredir aba diyerek namını sami Telek zade Hacı Ahmet Efendi bezli mal idüp minare yaptırıp bildirdi bunda olduğun camii. Yediler söyledi tamirine tarih bir baştan sene 1276 ilave olunup olmuş dili aşık gibi vasi. Yapım Yazıtında: Girift sülüs tarzında Arapçadır. Ve Ennel- mesacide- lillahi felâ ted ü mealllahu ahadel bu bina haz-el Mescid fi eyyami devletüssultan ibnüs- sultan Muhammed Bin Murad Han. El-Abdüzzaif Esen bin Beğendik sene seb’a ve hamsine semanemie (857 H.-1453M.) Esen beyin (Beğendik oğlu) Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiği sırada Karahisari Sahip Sancak beyi olduğunu zannediyoruz.
Tescil Kararı GEEAYK A-1522 09.02.1979
Yayın Dizini AYGEN.Mehmet Saadettin; Afyonkarahisar Camileri Sayfa: 62 Türkeli Yayınları I.Ulusoğlu Matbaası Ank
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki,Kitabe