­ SAHİPLER TÜRBESİ | Kültür Portalı

SAHİPLER TÜRBESİ - Afyonkarahisar

Adres Kâhil Mahallesi Pazar Yeri Sokağı MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Afyonkarahisar Belediyesi
Yaptıran Sahipata Oğulları
Yapım Tarihi XIII.yy
Vakfiye -
Genel Tanım Pazar yerinin arka sokağında yüzeyden aşağıda kalmış tek yuvarlı (kubbeli), dördül kesitli, kagir bir yapıdır. Dış yüzey kesme taş kaplamalı olup yer yer devşirme taşlar kullanılmıştır. Kapısı kuzeydedir ve iki kanatlı ahşaptır.
Rutubet C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Mezarlık kaldırılırken onarım görmüştür (1928 yıllarında). Yakın zamanda, yuvar üzeri betonla şaplanmış ve taşlar arası derzlenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Tek yuvarlı dördül kesitli bir yapıdır. Kalın duvarı moloz taştan olup dış yüzeyi iri kesme taş kaplamalıdır. Kaplamalar arasında devşirme (Bizans) yapı taşları da kullanılmıştır. Özellikle kapı ve pencere söğe taşı olarak. Kapısı kuzeydedir ve iki basamakla inilerek girilir. Çünkü dış yüzey zamanla dolmuştur. Pencere yükseklikleri kapı ile aynı düzeydedir. Doğu, kuzey ve batı yönde ikişer pencere varsa da doğu ve batıdakiler kapalı kuzeydekilerde içeriyi çok aydınlatmamaktadır, basık oldukları için. Yapının üst kenarında taştan saçak çıkıntısı dolanır. Kuzey yüzde kaplama taş olarak kullanılmış yazılı bir taş parçası üzerinde: TOICTPOCHI yazısı okunmaktadır. Üst kuruluş olarak; tuğla örgüden yapılma Türk üçgenlerinden oluşmuş bingi üzerindeki yuvardan oluşur. Türk üçgenlerinden oluşmuş binginin kenarların ortalarına gelen kesimlerde dikdörtgen çerçeve içine alınmış sivri kemerli yalancı pencerecikler yapılmıştır. Yapı içinde, batı kesimde 6; ortada 4, (1 küçük) doğuda 1 (küçük) tane gömüt vardır. Yapıyı Sahipata Fahrettin Ali nin torunu Nusretûddin Ahmet Beyin ailesi için yaptırdığı söylenmektedir. Devle Beyin oğullarından yalnız Ali Beye ait gömüt taşı yerinde olup Devle Bey ve Mahmut beyin taşları dış gömütlükten içeri alınmış, Hacı Sinan ve Hamza Beyler’inkiler ise kırılmıştır. Bu gömüt taşlarından altı tanesi Selçuklu biçimli olup yazılıdır. S. Gönçer in okuyuşuna göre: 1-Devle Bey’e ait, Selçuklu biçimi iki yüzü yazılı (H.10 Safer 734 M.22 Ekim 1333) 1- Allahümme gaffer-allahü sahibi hazel-kabir ve hüve Muzafferüdd (in) Devle bin Hasan bin Ali adn ve erhamni rahmeten vasia ve tucevizü 2- An seyyiatihi kad entekale ila rahmetu-llahi teala fi aşirüs Safer fi sene Erbaa ve salasine ve seb’a mie. ---------------------------------------------------------------------------------------------- 2- Ali Bey’e ait, Selçuklu biçimi, iki yüzü yazılı (M.1388) 1- Kad ertehale mindarül-cefa vel-gurur ile makamus-Sefa ves-sürür 2- El merhumül-mağfur Ali bey bin Devle Bey tabe serahü fi şehri Şevval sene ahadi ve tis’ine ve seb’a mie 3- Hamza Bey’e ait, Selçuklu biçimi, iki yüzü yazılı (M.1368) 1- Kad entekale el-merhumül-mağfur min darüd-dünya 2- Hamza Bey bin Devle Bey sene seb’ine ve seb’a mie 4- Hacı Sinan Bey’e ait, Selçuklu biçimi, iki yüzü yazılı (M.1396) 1-Entekalel-merhum El-Haç Sinan İbnud-Devle ila rahmetullahi teala 2- Fil-munasıfı Safer li sene tıs’a ve tis’ine ve seb’a mie 5- Mahmut Bey’e ait, Selçuklu biçimi, iki yüzü yazılı (M.1396) 1- Kad entekale ila rahmetullahi teala-el-merhum Mahmut Bey Bin devle Bey tab-allahu serahü ve cealel-cennete 2- Fil-aşir Safer li-sene tıs’a ve tıs’ine ve seb’a mie
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı GEEAYK A-2765 14.03.1981
Yayın Dizini Gönçer, Süleyman; Afyon İli Tarihi İzmir-1971 S.321 Vd.-Yazıcıoğlu, Fikri; Afyonkarahisar Evliyalar
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki