­ RÜSTEM PAŞA HAMAMI (BOLVADİN) | Kültür Portalı

RÜSTEM PAŞA HAMAMI (BOLVADİN) - Afyonkarahisar

Yapım Tarihi XVI yy’ın ikinci yarısı
Yapan Mimar Sinan
Kitabe --
Vakfiye --
Genel Tanım Bedesten içindeki yapılar arasında sıkışıp kalmış bir yapıdır. Sokak içindeki dar bir aralıktan soyunmalığa girilmektedir. Soyunmalıktaki bir başka kapı ile arka sokağa (Doğuya) çıkılmaktadır. Bu kapı kadınlar için kullanılmaktadır. Yapı Doğu-Batı doğrultusunda olup, batıdan itibaren soyunmalık, su birikim yeri ve külhan vardır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Külhan, sıcaklıktaki göbek taşı ve taban sonradan onarılmıştır. Soğukluk kısmı 1945 yılında büyük bir onarım görmüştür.
Ayrıntılı Tanımı Altıgen kesitli beş kenarı silme kemerli eyvanlıdır. Her eyvanda birer kurna vardır. Batı yönündeki eyvan derinliği az olup, sağda dışarı ile bağlantılı kapı, solda ikinci bir kapı ile yan odaya geçilir. Oda girişi basık kemerli silme çerçevelidir. Ortada altıgen bir göbek vardır. Doğu eyvanda kurna üstünde su deposu ile pencere bağlantılıdır. Üzeri ışıklık delikli kubbelidir. Yan oda dört silme sivri kemer üzerine oturmuş kubbeli ve dördül kesitlidir. Batı ve güney kenarı bir seki ile çevrelenmiş birer kurna vardır. Kuzey ve doğu duvarında 5 yüzlü hücreler vardır. SOĞUKLUK: Batıdan girişli kapının her iki yanı (Kuzey-Güney) camekân odalarla bölüntülenmiş olup, odaların üzeri korkuluklu iç balkon şeklindedir. Kuzey balkon güney ve batıdakilerden daha yüksekçe olup bu balkonun altında ve üstünde soyunma odaları iki katlı olarak yer almıştır. Soyunmalığın (Soğukluk) ortasında sekizgen beton havuzun ortasında mermer bir fıskiye göze çarpmaktadır. Hamama giriş soğukluğun doğusunda olup dar bir koridorla sıcaklığa geçilmektedir. Hamam, Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Hamamla birlikte cami ve çeşmenin de yaptırıldığı bildiriliyorsa da bu yapıları yıktırılmıştır. Caminin bu günkü Çarşı caminin bulunduğu alanda olduğu söylenmektedir.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Tescil Kararı GMEEAYK A-2362 11.07.1979-TKTVKYK 762 07.03.1985-KKTVKK 1101 01.08.1991
Yayın Dizini -Gönçer, Süleyman; Mimar Koca Sinan’ın Bolvadindeki eserleri Taşpınar,4/40 S.89, 8/80 S.40 Afyon hal
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kroki
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 3873    Eklenme Tarihi : 15 Temmuz 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Temmuz 2014 Salı