­ RECEP BEY CAMİİ (BAŞMAKÇI) | Kültür Portalı

RECEP BEY CAMİİ (BAŞMAKÇI) - Afyonkarahisar

Yaptıran Recepbey
Yapım Tarihi 18.yy I.yarı
Kitabe Var (Onarım kitabesi)
Vakfiye Var (Onarım kitabesi)
Genel Tanım Kuzeyden girişli, dikine dikdörtgen planlı, sekiz direkli dikine üç neflidir. Son cemaat yeri 4 direklidir. Yuvarlak kemerli pencereli, kerpiç duvarlı, ahşap tavanlı, klasik kiremit çadır çatılıdır. Kuzeyi avlu, güneyi yol, batısı aralık, doğusu mezarlıktır. Minare yapının 2 metre uzağında ve güneydoğu köşe. Süslemeler çatı yapılmadan önce rutubetten, sonra elektrik tesisatı döşenirken kazmak suretiyle tahrip edilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar H.1310 yılında Hafız Ali ve Arap Hacı kızı Fatma hanım tarafından yenilendiği ve içindeki süslemelerin H.1310 yılı Muharrem ayının 5 inci günü Burdurlu Arif usta tarafından yapıldığı caminin içinde batı duvarındaki yazıdan anlaşılıyor.
Ayrıntılı Tanımı Mihrap kalemkarı teknikte barok uslubla süslenmiş olup, bir kemer boyunca Ayet-el kürsi yazılıdır. Batıda (Ahşaptan) minber, güney doğu köşede hutbelik vardır. Güneyde üç, Kuzeyde iki, doğu ve batıda yuvarlak kemerli üç pencere vardır. Pencere üzerleri barok dal ve yapraklarla süslüdür. Aralarda tablo yazılar, ağaçlar, tekke aletleri, Çiçekli ibrik, cami resimleri görülür. Boydan boya bir süs kuşak üstünde, 13 adet iç içe iki daireli içinde Eshab-ı kiramın adları yazılı, üstü barok dal ve yapraklarla süslü tablolar, aralarda camiler, vazo içinde çiçekler, ağaçlar dallar, çiçekler çok renkli işlenmiştir. Pencere altına gri zemin üzerine siyah baklava dilimleri işlenmiş olup, dilimler dikey şeritle bölünmüştür. Dikine olarak 8 sütunla 3 nefe bölünmüş, yan nef tavanları ahşap kaplama orta nefin tavanı ise ahşap işlemeli mekik tavandır. Sütunlar ahşap olup, üzeri keten lifli sıva ile sıvanmıştır. Başlıklar ise ahşap kaplamalıdır. Orijinal minare H.1328 depreminde yıkılmıştır. Orijinal Minare temeli üzerine caminin güney-batı köşesine 2 metre uzaklıkta kesme taş kaideli üç kademeli pabuçlu, yuvarlak kesitli bilezikli, tuğla gövdelidir. Minarenin şerefesi dört sıra kirpi burnu üzerine oturmuştur. Şerefe parmaklığı demirdir. 73 basamaklı, dört ışıklı, demir kaplıdır. Külah ahşap üzerine çinko kaplama olup, alemi bakırdır. Cümle kapısı üzerindeki kitabe Mevladan Rahmet Arpacı kızı Fatma (Araphacı) Minare Sandıklılı Kelle Mehmet tarafından l949 yılında yapılmıştır. MİNARE KİTABESİ; 1949 sene halkın gayretiyle buldu hitam Bu eserden ibret al sende göster hayırlı bir eser Bu dünya fanidir bir gün olur yerinde yeller eser Usta Sandıklılı Kelle Mehmet.
Tescil Kararı TKTTVYKK 934 02.05.1985
Yayın Dizini Aygen, M.Saadettin; Afyonkarahisar camileri Ankara-1973
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 2485    Eklenme Tarihi : 14 Temmuz 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 14 Temmuz 2014 Pazartesi