­ KÖLE HANI | Kültür Portalı

KÖLE HANI - Afyonkarahisar

Yapım Tarihi Yok
Yapan Yok
Kitabe Yok
Vakfiye Yok
Genel Tanım Cümle kapısı Millet Caddesine açılmaktadır. Güney-doğusu, kuzeyi dükkanlar ile kapanmıştır. Güney-batı cephesi çıkmaz sokağa bakmaktadır. Bu cephenin alt odaları dükkan olacak biçimde değiştirilmişler ve dükkan olarak kullanılmaktadır. Cephesinde yalnızca kapısı görülmektedir.
Yapılan Onarımlar Boya dışında onarım yapılmamıştır.
Ayrıntılı Tanımı İki katlı ince uzun kesitlidir. I. kat, kesme taş kaplama ve yığmadır. II. kat ise yer yer moloz taş ve kerpiç örgü duvarlıdır. Çatı kırma olup klasik kiremit kaplıdır. Kapısı doğu yöndeki Millet caddesine açılır. Basık kemeri kesme taştandır. Kapı kanatları çıkarılmıştır. Kapıdan avluya girilir. İnce uzun avluya alt kattan yedi kapı (bir pencereden bozulma), yedi pencere açılmaktadır. Pencereler geçme demir parmaklıklı ve demir iki kanatlı kapaklıdır. Alt katta iç tarafta bulunan odalar yapısal özelliklerini korumuşlardır. Güney batı cephedeki odalar araları bölünerek dükkân olarak kullanılmış ve özelliklerini yitirmişlerdir. Alt kat odaları depo olarak kullanılmaktadır. Odalar genellikle tonozludur. Odalardan birinde kemer yüzeyinde eski yazılı bir süsleme vardır. II. kat sonradan ekleme olup doğu batı doğrultuda bir boşluk (Koridor) ile buraya açılan güney kesimdeki odalardan oluşan kerpiç yapıdır.
Orjinal Kullanım Han
Bugünkü Kullanımı Çarşı
Önerilen Kullanım Han
Tescil Kararı EKTVKBK,2373,13.12.2007-EKTVKBK,2094,27.08.2007-EKTVKBK ,2069,06.07.2007-EKTVKBK,1902,24.05.20
Yayın Dizini Yok
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kroki