­ KADI HAMAMI | Kültür Portalı

KADI HAMAMI - Afyonkarahisar

Harita No AFYON 19 K-1.b 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Faki Paşa Mah.
Adres Faki Paşa Mah. Kadı Hamamı Caddesi No:6/A-B MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Yapım Tarihi XVI.yy
Vakfiye -
Genel Tanım Eski sebze halinin doğusuna bitişik durumda olup karşısında (Doğusunda) Pazar yeri aralığı ve Yağ hali vardır. Hamamın üç yanı dükkanlarla çevrelenmiştir. Güneyinde ise ev vardır. Giriş ince bir aralıkla yapılmış olup doğuya açılmaktadır.
Taşıyıcı Yapı C
Üst Yapı C
Dış Yapı C
Rutubet C
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Zaman zaman kullanım için sıva ve badana yapılmış olup son kez 1970 yılında soyunmalıklar betonarme olarak yenilenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Ilıklığı ve sıcaklığı bu güne dek bozulmadan korunmuş durumdadır. Ilıklığı, yanlamasına (enine) dikdörtgen olup üzeri çapraz tonozu andırır bir örtü ile örtülüdür. Tonozun sırtına beş adet ışıklık konulmuştur. Ilıklığın sağına iki odacık ve soluna bir odacık, temizlik ve helâ yerleri vardır. Ayrıca helanın yanındaki bir kapı ile kadınlar soyunmalığına bağlantılıdır. Bu nedenle ılıklık ve sıcaklık ortak kullanılmaktadır. Güneydeki kapı ile sıcaklığa girilir. Sıcaklığı T biçimindedir. Yan yana üç yuvarlı ve güneye doğru tonozlu eyvanlıdır. Orta kubbe yanlara oranla daha yüksekçe olup dört yanda sivri kemerle kuzeydeki yalancı sivri kemerle taşınmaktadır. Kemerden kubbeye köşelerde Türk üçgenlerle geçilir. Bu geçişlemenin kenar ortalarında yalancı pencereler ile kubbe üzerinde ışık delikler vardır. Yan bölümler ise yalancı sivri kemerler ve köşe üçgen bingiler üzerinde taşınan ışık delikli kubbelerdir. Güneye doğru uzanan bölümde sivri kemerle geçilen tonozlu eyvan biçimindedir. Tonoz üzerinde 4 adet ışık delikleri vardır. Güney duvarında su birikim yerine geçilen pencere açılmıştır. Pencere altında mermer bir basamak ve yanlarda oturmalıklar yapılmıştır. Orta kubbeli bölümde sekizgen göbek taşı yan yuvarlı bölümlerde de oturma yükseltileri ve birer kurna vardır. Eyvanlı bölümün her iki yanında yine üzeri ışık delikli kubbeli birer oda daha vardır. Kubbeler yalancı sivri kemerler üzerine otururlar. Odalar içinde biri köşelerde biri ortada ikişer kurna ile oturma yükseltileri görülür. Odalardan batıda olanında mazğal biçiminde buhar deliği yapılmıştır ve burası terleme odasıdır. Yapı sıralı moloz taş ve tuğladan kalın örgü duvarlı olup üzeri zaman zaman sıvanmış ve boyanmıştır. Gerek erkek gerekse kadınların soyunma yerleri sonradan yenilenmiş ve betonarme olarak yapılmıştır. Erkeklerin soyunmalığı demir kapılı derinlemesine boşlukta girilen doğu- batı doğrultulu ve asma katlıdır. Kadınlarınki ise ön dükkânlar üzerine yapılmış birbirine bağlantılı üç oda durumunda olup ılıklıkla bağlantılıdır. Külhanı şimdi kapalı durumda olup 6/A nolu dükkândan girilmektedir. Yapının Turunçoğlu Mustafa Bey Vakfiyesi (H.1263) adı geçmesine karşın bu kişi tarafından yaptırılmış olamaz çünkü Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Kadı Hamamından söz etmektedir. Afyon da başkaca bir kadı hamamı bilinmediğine göre adı geçen hamam daha sonra Turunçoğlu Mustafa Bey iyeliğine geçmiş olmalıdır. Ayrıca Hamam yapısal özelliği bakımından XV veya XVI yy. yapılarını andırmaktadır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı EKTVKBK 274 31.03.2005-KKTVKK 71 12.02.1988-TKTVKK 3745 22.10.1987-TKTVKBK 72 19.09.1986-TKTVYK 2384
Yayın Dizini VAkıflar Genel Müdürlüğü; 616 nolu d158 sayfa ve 90 sıra nolu kayıtlı Afyonda Turunçoğlu Mustafa Bey
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki,Kitabe
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 2908    Eklenme Tarihi : 16 Nisan 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 16 Nisan 2013 Salı