­ HODALI ÇEŞME | Kültür Portalı

HODALI ÇEŞME - Afyonkarahisar

Adı HODALI ÇEŞME
Harita No 19 J-II b 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Bedrik Mahallesi
Adres Bedrik Mahallesi Hodalı Sokak MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Vakfiye Var
Genel Tanım Hodalı sokağında 7 nolu evin köşesinde, üç yol ağzında dikdörtgen prizmal bir yapı olup silme sivri kemerli nişlidir. Taşkın ahşap saçaklı Marsilya kiremitli kırma çatılıdır. Güneyde büyükçe su birikim yeri vardır.
Yapılan Onarımlar Su birikim yerinin zaman zaman onarıldığı mahalle sakinlerince söylenmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Düzgün kesme taş örgülü dikdörtgen prizmal bir yapıdır. Kuzey yönde silme sivri kemerli nişi, güney yönde büyükçe su birikim yeri vardır. Birikim yeri düzensiz taş örgü duvar olup üzeri harç sıvalıdır ve üstü çimento şaplıdır. Kemer içinde orta yazıtı, altında iç içe iki daire içinde musluk yerini belirten delik en altta yalak içinde yeni musluk vardır. Yalak önünde kanalizasyon deliği açılmıştır. Üç yana taşkın saçak ahşap olup, önde iki dayanakla duvara bağlanmıştır. Kırma çatısı Marsilya kiremit örtülüdür. Yazıtında: (H.648, M.1250) Selçuklu Sultanı II.İzzeddün Keykavus zamanına aittir. Yazıt: 1- Es sultan-el-azam izzeddün ya ve 2- Eddin Ebül fetih Keykavus bin Keyhüsrev 3- Burhane Emirel Mü minin emere bi-imareti 4- El mekamül mübarek el abduz-zaif 5- Şemseddin Ömer bin Osman El-seniri 6- Fi tarih sene sema (ne) ve erbaine ve sittimie
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı EKTVKK 2638 20.12.2003-EKTVKK 866 01.08.1999-GEEAYK A-1522 09.02.1979
Yayın Dizini Uzunçarşılıoğlu, İsmail Hakkı; Kitabeler. İstanbul-1929-Gönçer Süleyman; Afyon İli Tarihi I, İzmir-1
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki,Kitabe
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 1727    Eklenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 25 Mart 2013 Pazartesi