­ HARMANCIK KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

HARMANCIK KÖPRÜSÜ - Afyonkarahisar

Adı HARMANCIK KÖPRÜSÜ
Harita No Afyon 20 J II c 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Çetinkaya Mah.
Adres Çetinkaya Mah. Kara Kaya yolu MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Vakfiye Var
Genel Tanım Şehrin kuzeyindeki çayın, şehre göre batı kesiminde kalmakta olup yaklaşık güneybatı-kuzeydoğu doğrultudadır. İki gözlüdür.
Yapılan Onarımlar Bilinmemektedir.
Ayrıntılı Tanımı Yuvarlak kemerli iki gözlüdür. Kemer kaburgaları içerlek yüzeylidir. Doğu yüzde, kemerler arasında yukarıya doğru genişleyen ve üstte düzlük oluşturan basamaklı bir çıkma vardır. Çıkmanın, güney yüzünde ortaya yazıt konulmuştur. Batı yüzde de kemer ayakları arasında üçgen biçimli dalga kıran vardır. Moloz üzeri kesme taş kaplamalıdır. Kesme taş kaplama kemerlerin dışında kesilmekte ve dikdörtgen yüzey oluşturmaktadır. Yazıtta: 1- Sahib-ül hayrat....... zil hicce gurreti 2- Vel Hasenat Attar Hacı Mehmet............ sene 1295 Hayır ve hasenat sahibi Attar (Baharatcı- Kokucu) Hacı Mehmet 26.11.1878
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü