­ HAMİDYE KÖYÜ CAMİ | Kültür Portalı

HAMİDYE KÖYÜ CAMİ - Afyonkarahisar

Adı HAMİDYE KÖYÜ CAMİ
Mah. Köy - Mevkii Hamidye Köyü
Adres Hamidiye Köyü Cami BOLVADİN
Yapım Tarihi H.1301 (M 1885)
Vakfiye -
Genel Tanım Köy içinde çift sıra pencereli, yüksek gövdeli, dikdörtgen planlı, saçaklı kırma çatılı, sundurma öncephesi sütunlu, tek minareli bir yapıdır.
Yapılan Onarımlar Ahşap direkli, düz toprak damlı iken bugünkü haline dönüştürülmüştür.
Ayrıntılı Tanımı 20 m x 15 m ebadındaki dikdörtgen planlı cami kırma çatı ile örtülüdür. Kuzey tarafında 15 m x 4 m ebadındaki son cemaat yerinde 4 adet antik mermer sütun taşır. Burada giriş kapısı vardır. Kapının iki yanında birer dikdörtgen pencere bulunur. Mihrabın üst kısmında ortada bir göz pencere, yanlarda alt pencerelerin hizasında kemerli iki küçük pencere, doğu ve batı cephelerinde ise simetrik iki sıra pencere vardır. Birinci sırada dörder tane dikdörtgen pencere ve üzerlerinde sağır kemerli küçük pencere simetrik olarak yerleştirilmiş, ayrıca üste küçük kemerli pencereler konulmuştur. Tek şerefeli minaresi caminin batı tarafındadır. Kare prizma kaidesi kesme taşlarla yapılmıştır. Kaideden konik geçişle silindirik gövdeye geçilir. 63 basamaklı silindir gövdesi, şerefe kaidesi, şerefe ve peteği tuğladan olup madeni külahla son bulur. Caminin İçi: Harime kuzeyindeki giriş kapısından geçilir. Harimi düz ahşap tavan örter. Tavan beton kirişlerle altı bölüme ayrılmıştır. Tavanı 4 m uzunluğunda, dört antik mermer sütun taşır. Tavandaki bölmeleri, ahşap çıtalardan yapılmış motifler süsler. Kıble duvarındaki dikdörtgen kaidenin içine yuvarlak kemerli niş yerleştirilmiştir. Kaidenin üstünde (Al-i İmran, 37) yazılı levha vardır. Mihrabın iki yanında birer tane üç boğumlu tunç şamdan vardır. Minberi ahşaptır. Kadınlar mahfiline harimin kuzey-doğu köşesinden çıkılır. Mahfil, tavanı taşıyan sütunlara bağlanmıştır.
Tescil Kararı EKTVKK 1802 08.03.2002

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1271    Eklenme Tarihi : 20 Kasım 2015 Cuma    Güncellenme Tarihi : 20 Kasım 2015 Cuma