­ HACI MAHMUT CAMİİ (BOLVADİN) | Kültür Portalı

HACI MAHMUT CAMİİ (BOLVADİN) - Afyonkarahisar

Adres Hacı Esat Mahallesi Eski Hükümet Meydanı NO:53 BOLVADİN/AFYONKARAHİSAR
Yaptıran Hacı Mahmut Efendi
Yapım Tarihi H.1324 (M.1908)
Yapan --
Vakfiye Var
Genel Tanım Eski Hükümet Meydanı güneyinde yer alan camii, dördül kesitli olup tek şerefeli tuğla minaresi caminin kuzey- doğu köşesinin 1.5 m. Açığında yer almaktadır. Doğuda üç güneyde iki, batıda üç adet olmak üzere sekiz sivri kemerli, kuzeyde de iki basık kemerli penceresi bulunmaktadır. Daha sonra camekânla kapatılan son cemaat yeri caminin kuzeyindedir. Caminin üstü kaplı piramit çatı ile örtülüdür.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1965 yılında boya, badana, sıva yenilenmiş, 1976’da da son cemaat yeri çerçevelerle kapatılmıştır. 1992, 2001 ve 2002 yıllarında onarım yapılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı İç Görünüm: Kare planlı, tek kubbeli bir yapıdır. Doğu ve batıda karşılıklı durumda, sivri kemerli, dışa doğru daralan üçer pencere vardır. Güneyde mihrabın her iki yanında birer sivri kemerli, Kuzeyde kapının her iki yanında birer basık kemerli pencere vardır. Kapı çift kanatlı olup, üzeri bölüm bölüm işlemeli demir doğramadır. Kapı üzerinde asma müezzinlik yeri vardır. Burada küçük bir pencere olup duvarda her iki yanda karşıklı durumda eğimli çizgilerden oluşmuş sütun başlıkları vardır. Pencereler arasında çıkıntılı ayaklar ve başlıklar ile pencerelerin kenarlarında sütunceler ve başlıklar vardır. Duvarın alt kesimi boydan boya ahşap kaplamadır. Minber: Ahşap olup, korkuluk ve yan yüzdeki süslemeler, oyularak sonradan yerleştirilmiş bitkisel ve geometrik şekillerdir. Mihrap: 19.yy. Sonu süsleme örneklerindendir. Dört yüzlü altlıklara oturan sütunlar ve yine dört yüzlü başlıklar mihrabı çevrelemektedir. Mihrap içi pencere desenli, kubbe içi yıldızlı desenlidir. Mihrabın dış yüzünde kabartma olarak yapılmış yaprak dizisi ve altında yaprak dilleri vardır. Sütun başları üzerine oturan arşitrav üzerindeki dörtgen boşlukta yazı vardır. Bunun üzerinde yine arşitrav vardır. Kubbe köşelerinde iki üçgen arasında baklava diliminden oluşan çıkıntılı süslemeler vardır. Baklava dilimlerinin içerisinde dört boğumlu sarkıt sarkmaktadır. Minare: Sekizgen altlıklı tuğla minare caminin Kuzey-Doğu köşesinde, camii duvarının 1,5 m. açıkta yer almaktadır. Minare girişi camii köşesine bakan yüzdedir. Minare altlığının üst kısmında yuvarlak bilezik, iç bükey girintilerle minare kasnağına geçilmiş olup bilezikten sonra tuğla minare şerefe altı bileziğine kadar yükselmiştir. Şerefeye geçiş de iç yada dış bükey genişlemelerle sağlanmıştır. Tuğla korkuluklu şerefeden sonra incelerek yükselen minarenin tepesi, kurşun kaplı çokgen piramit şeklinde bir külahla örtülmüştür. Caminin üstü içe çekilmiş saç kaplama piramit çatı ile örtülüdür. İç kapı üzerindeki yazıtta: H. 1324 yılında Hacı Ahmet Efendi tarafından yaptırıldığı yazılıdır.
Önerilen Kullanım Cami
Tescil Kararı G.M.E.E.A.Y.K. A-2362 11.07.1980-KKTVKK 1267 18.03.1992-EKTVKK 1458 18.05.2001-EKTVKK 1762 15.02.200
Yayın Dizini Aygen, Mehmet, Saadettin; Afyonkarahisar Camileri S.92 ANKARA-1973
Ekler Rapor, Fotoğraf, Harita, Kroki, Kitabe
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1628    Eklenme Tarihi : 05 Ağustos 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 05 Ağustos 2014 Salı