­ GERMİYANOĞLU SÜLEYMAN BEY TÜRBESİ | Kültür Portalı

GERMİYANOĞLU SÜLEYMAN BEY TÜRBESİ - Afyonkarahisar

Adres Sinanpaşa Mahallesi Anbar Yolu MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Afyon Belediyesi
Yaptıran Sahipata Oğulları
Yapım Tarihi H..789 (M.1386)
Vakfiye Var
Genel Tanım Kadınlar Pazarı içinde, arkadan açılan yeni yola bağlanan arka girişin sol köşesindedir. Pazar yerine bakan iki yüzü kemerlidir. Öteki iki yanı yan yapılara bitişiktir. Kapısı arka giriş yönündedir.
Yapılan Onarımlar Yapının sık sık sıvandığı ve bakımının yapıldığı söylenmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Köşelerde L biçimi dört ayak olup araları yuvarlak geniş açıklıklı kemerlidir. Kemer ayakları arası demir parmaklıklıdır. Aslında dört yanı da kemerlidir. Doğu yüzündeki bitişik yapı nedeniyle kapalıdır ve dolap yapılmıştır. Güney yüzündeki kemerde açıklıktır, ama batı yüzdeki kapı ile bu boşluğa girilir. Yapıda üst örtü olarak kubbe yapılmıştır. Yapı içinde doğu-batı doğrultulu gömüt vardır. Gömüt, betondan yapılmış sandukalıdır. Sandukanın üstü eğri yüzeyli, semerdam biçimindedir. Üstüne halı seccade örtülmüştür. Baş taşı sarıklı ve altında düz yüzeyde dört satır yazılıdır. Sonradan alta yeni yazıyla: GERMİYAN OĞULLARINDAN SÜLEYMAN ŞAH ÇELEBİ T. 789 (H) yazılıdır. Süleyman Şah, Germiyan Devletinin beyidir. 14.yy da yaşamış ve H. 789 (M.1384) de Afyon da ölmüş ve bugünkü yere gömülmüştür. Mevlananın torunu Mutahhara ile evlenmiş olup Yıldırım Bayezit ile kızını (Devlet Hatunu) evlendirmiştir. Süleyman Şah ile ilgili geniş bilgi için bak: Yayın dizini.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı GEEAYK A-2765 14.03.1981
Yayın Dizini Yazıcıoğlu, Fikri; Afyonkarahisar Evliyaları ve İlim Adamları-Afyon,-1969 Sayfa:32 Vd.-Gönçer, Süle
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki,Kitabe