­ DEDEBAŞI (KARADEDE) TÜRBESİ | Kültür Portalı

DEDEBAŞI (KARADEDE) TÜRBESİ - Afyonkarahisar

Adı DEDEBAŞI (KARADEDE) TÜRBESİ
Harita No Afyon 20 J-IIIc-1/1000
Mah. Köy - Mevkii Çavuşbaş Mah.
Adres Çavuşbaş Mah. Karadede Çıkmazı Merkez/Afyonkarahisar
Vakfiye Var
Genel Tanım Dörtgen kesitli, basık bir yapıdır. Kenarları kesme taşla çevrelenmiş moloz taştan yapılmıştır. Üzerinde üçgen kesitli yalancı gömüt vardır. Çıkmaz sokakta olup, güneyi eve bitişiktir.
Yapılan Onarımlar Duvarları sıvanmış, üstte betonlanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Kenarları kesme taş kaplama ile belirlenmiş moloz taş yapılı basık gövdeli bir yapıdır. Üzerinde ince uzun, üçgen kesitli, doğu-batı doğrultulu bir üstlük vardır. Her iki ucunda baş ve ayak taşı olarak gelişi güzel yassı taş ile üst batı köşelere taş gülle konulmuştur. Batı duvarda dördül ve yuvarlak iki göz (delik) açılmış, kuzey duvarın batı üst köşesine ise yazılı bir gömüt taşı konulmuştur ki gömüt ile ilgili olup olmadığı sorudur. Yazıt 4 satırlı sülüstür. 1-Kara dede 2-Sahib-ül hayrat 3-Vel hasanet ruhiçün 4-El Fatiha fi 25 recep 1328 (3 Ağustos 1910)
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe