­ CEVİZ ALTI ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

CEVİZ ALTI ÇEŞMESİ - Afyonkarahisar

Harita No 19 K-I b 1/1000
Mah. Köy - Mevkii Hacı Abdurrahman Sokağı
Adres Hacı Abdurrahman Sokağı MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Yaptıran Halime Kadın
Vakfiye Var
Genel Tanım Gedik Ahmet Paşa külliyesini kapsayan yeşil alanın güneydoğu köşesindedir. Ana cadde üzerinde yol ayrımındadır. Düzgün kesme taşlardan yapılmış iki katlı görünümündedir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Daha önce sokağın iç kısmında olduğu ve bahçelik yapılırken şimdiki yerine konulduğu söylenmektedir.
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen prizmal bir yapılıdır. Önde ayak biçimli çıkıntılar vardır. Ayaklar altında birbirine bakar, onların altında, dışa doğru uzanmış durumda taş plakalar konmuştur. Ara boşluk yalak olarak kalmış iç yüzeydeki iki basamak kenarlı dördül içine yivli çember ve onunda ortasına musluk konmuştur. Ayaklar ve yüzey üzerinde yatay durumda konmuş ve yatay olarak yivlenmiş taş bloklardan alt bölümü iç bükey olarak işlenmiştir. Bunun üzerinde yine taş örgü yükselir ve az çıkıntılı saçaklı kırma çatılıdır. Bu ikinci yüzeyde, yalancı kemer kaburgası içinde silme iç ve dış bükey keskin kenarlı bakışıklı, çerçeve içine alınmış iki satırlık bir yazıt vardır. Çerçevenin üst kenarında iç ve dış bükey iki hatlı; alt kenarında ise içerlek, düz ve dış bükey hatlı kenarlık vardır. Kemer kilit taşı çatıya kadar yükselmiş olup altında tarih üstünde ise premidal küçük bir ön çıkıntı yapılmıştır. Yazıtında: 0.22 x 0.78 m. Mermerde Talik iki satır dört mısra: 1-Barikallah zehi tevfik-i hakkın mazharı Kim Halime kadın oldu iş bu hayır masdarı 2-Yaptırıp adşâne dedi mısra-ı tarihle Nuş edun bu çeşmeden âb-ı zülali sükkeri 1178
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı GEEAYK A-1522 09.02.1979
Yayın Dizini Gönçer, Süleyman; Afyon İli Tarihi 2. Cilt.
Ekler Rapor,Fotoğraf,Harita,Kroki,Kitabe
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 1993    Eklenme Tarihi : 01 Nisan 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 02 Nisan 2013 Salı