­ BÜYÜK HAMAM (BOLVADİN) | Kültür Portalı

BÜYÜK HAMAM (BOLVADİN) - Afyonkarahisar

Yapım Tarihi --
Yapan --
Kitabe --
Vakfiye --
Genel Tanım Ilıklık bölümünün üzeri tonozlu, sıcaklık bölümünün üzeri ise, merkezi kubbeli, girişte ve girişin karşısındaki eyvanın üzeri tam kubbeli, girişin sağ ve solundaki eyvanların üzeri ise yarım kubbelidir. Köşelerden girilen halvetlerin üzeri ise tam kubbelidir.
Yapılan Onarımlar --
Ayrıntılı Tanımı Yapıya giriş daha sonra betonarme karkas olarak yapılan ilave kısımdan yapılmaktadır. Bu kısımda yer mermer kaplı, duvarlar ise ahşap lambri ile kaplıdır. Bu kısmın üzeri ahşap kırma çatılı olup; ortasında ışıklık mevcuttur. Ahşap doğramalı giriş kapısının üzerindeki saçak alaturka kiremitle örtülüdür. Ilıklık kısmına geçişte PVC kaplamalı kapıyla sağlanmakta olup, ayrıca kemerli geçiş bulunmaktadır. Ilıklığın üzeri ise tonozludur. Sıcaklık bölümünde ise, merkezde yer alan kubbenin altında göbek taşı bulunmaktadır. Mekân kubbede bulunan filgözlerinden içeriye giren doğal ışıkla ve aydınlatma elemanlarıyla aydınlatılmaktadır. Giriş ve karşısındaki eyvanın üzeri tam kubbeli, girişin sağ ve solundaki eyvanların üzeri ise yarım kubbelidir. Köşelerden girilen halvetlerin üzeri ise tam kubbelidir. Yapının temel kısmında olasılıkla Roma dönemine ait yapının temel izleri ile, kemer konstrüksiyonu yer almaktadır. 1960’lı yıllarda inşa edilen hamam yapısının Roma Dönemi veya Öncesine ait bir yapının temeli üzerine oturduğu anlaşılmaktadır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam
Tescil Kararı EKTVKK 2308 21.03.2003
Yayın Dizini --
Ekler --
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1798    Eklenme Tarihi : 18 Ağustos 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 18 Ağustos 2014 Pazartesi