­ BOYACIOĞLU ÇEŞMESİ II | Kültür Portalı

BOYACIOĞLU ÇEŞMESİ II - Afyonkarahisar

Mah. Köy - Mevkii Karaman Mahallesi
Adres Karaman Mahallesi Gazlıgöl Caddesi MERKEZ/AFYONKARAHİSAR
Kitabe Var, fakat kazınmıştır.
Vakfiye Var, fakat kazınmıştır.
Genel Tanım Gazlıgöl caddesinin doğu kenarında, camiin 50 metre kuzeyindedir. Yoldan içerde küçük bir arada bulunur. 46/A ile 48/A Nolu evler arasındadır. Kesme taş örgülü, at nalı şeklinde kemerlidir. Şimdi deposuzdur.
Yapılan Onarımlar Kurul Kararına göre onarılmış ve yeni yapı cephesine konulmuştur.
Ayrıntılı Tanımı Cephe batıya bakar, güney duvarı 46/A Nolu eve, arka duvarı ise 48/A Nolu evin avlu duvarına bitişiktir. Cephe kesme taş örgülü, üst örtü kırma çatılı, oluklu kiremit ile kaplıdır. Saçağı ahşap sundurma şeklinde olup cephe kenarına ahşap desteklerle bağlanmıştır. At nalı şeklinde kemerlidir. Kemer kaburgası düz bir bordür halindedir. Çeşme nişi ile kemer arasında profilli yatay bir korniş uzanır. Kemer aynasında dört satırdan oluşan yazıt kazınarak silinmiştir. 0,15 m. derinlikteki niş içinde, musluğun çıktığı çeşme aynası, süslemeli üçgen alınlıklı, dikdörtgen mermer bir plaka iken, süslemeli kısım zamanla silinmiştir. Çeşme cephesinin yüksekliği 2,75 m. eni 2,10 m. dir. Kullanılan bir çeşmedir. Yazıtı silindiğinden tarihi hakkında fikir sahibi değiliz. ÇEVRESEL YAPILANMA ÖNERİSİ: Yürürlükte olan Afyon İl İmar planına göre Anıtın bulunduğu Ada da bitişik nizamda altı kat üzerinden inşaat ruhsatı verilmektedir. Burada altı kat yapılanmaya izin verildiğinde Anıt ölçüleri açısından kaybolacaktır. Bu durumda, burada altı kat yapılanma izninin verilmemesi ve ticari bölgeden çıkarılması yada, anıtın bir başka yere taşınması kanımızca uygun olacaktır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Bugünkü Kullanımı Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme
Tescil Kararı EKTVKBK 3701 30.09.2009-EKTVKBK 1849 27.04.2007-EKTVKBK 1124 15.04.2006-EKTVKBK 418 09.06.2005-
Ekler Rapor,Fotoğraf,Kroki,Kitabe
Revizyon -
Görüntülenme Sayısı : 1303    Eklenme Tarihi : 03 Nisan 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Nisan 2013 Çarşamba